Skip to content

Ką valgyti, kai pykina, bet esi alkanas

gentle foods for nausea

Pykinimas – tai nerimo ir diskomforto pojūtis skrandyje, kurį dažnai lydi noras vemti. Kai jaučiate pykinimą, bet vis dar esate alkanas, pasirinkti tinkamą maistą gali būti sudėtinga. Norite pasirinkti tokius produktus, kurie patenkintų jūsų alkį ir nepadidintų pykinimo.

Pradžiai gali būti naudingi skaidrūs skysčiai, pavyzdžiui, imbiero arbata arba sultinys.

Po to apsvarstykite galimybę valgyti neskanų, skrandžiui nekenksmingą maistą. Tokie produktai kaip paprastas skrebučiai, krekeriai, bananai ar obuolių padažas gali padėti sušvelninti diskomfortą ir kartu suteikti maisto.

Labai svarbu vengti riebaus, aštraus ar pernelyg sotaus maisto, nes jis gali sustiprinti pykinimą.

Rūpestingai rinkdamiesi maistą, galite rasti pusiausvyrą, kuri padėtų veiksmingai kovoti su pykinimu ir alkiu.

Pykinimo ir alkio supratimas

Dėl pykinimo gali būti sunku atpažinti organizmo alkio signalus, todėl galite nesuprasti, ką valgyti. Kai jaučiate pykinimą, skrandį gali kutenti, o mintis apie maistą gali atrodyti nepatraukli. Tačiau labai svarbu suprasti pykinimo ir alkio ryšį. Jūsų organizmui vis tiek reikia maisto, net jei apetitas slopinamas.

Svarbu atskirti tikrą alkį nuo nemalonių pojūčių, kuriuos sukelia pykinimas. Kartais jūsų kūnas gali signalizuoti, kad jam reikia energijos, tačiau pykinimas maskuoja šį poreikį. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės. Jei skrandis gurgia arba jaučiate nedidelę tuštumą, galbūt laikas pagalvoti apie lengvą maistą.

Pabandykite rinktis neskanų maistą, kuris yra lengviau virškinamas. Tokie maisto produktai kaip krekeriai, skrebučiai ar paprasti ryžiai gali suteikti šiek tiek palengvėjimo, neapsunkindami jūsų organizmo. Taip pat gali padėti valgyti nedidelėmis porcijomis; užkandžiavimas visą dieną gali palaikyti energijos lygį ir nesukelti papildomo pykinimo.

Pradžiai – skaidrūs skysčiai

Pradėdami gerti skaidrius skysčius, galite nuraminti skrandį ir užtikrinti reikiamą hidrataciją, kai jus pykina. Šie skysčiai yra švelnūs jūsų virškinimo sistemai ir gali palengvinti jūsų diskomfortą. Geriausias pasirinkimas – vanduo, bet taip pat galite apsvarstyti sultinio ar skaidrios sriubos variantus, kurie gali suteikti šiek tiek daugiau skonio ir maistinių medžiagų, bet neapsunkinti skrandžio.

Jei norite, pabandykite gurkšnoti žolelių arbatas, pavyzdžiui, ramunėlių ar pipirmėčių. Jos pasižymi raminamosiomis savybėmis ir gali padėti nuo pykinimo. Venkite gėrimų su kofeinu, nes jie gali dar labiau sudirginti skrandį. Taip pat galite rinktis elektrolitų gėrimus arba skaidrius sportinius gėrimus, kurie padės papildyti prarastus skysčius.

Kai vėl pradėsite vartoti skysčius, gerkite juos mažais gurkšneliais, o ne dideliais kiekiais. Toks laipsniškas metodas leidžia skrandžiui prisitaikyti ir nesijausti prislėgtam. Galbūt pastebėsite, kad ledo gabalėliai ar šaldyti ledinukai taip pat gali nuraminti.

Imbieras: Imbieras: gamtos vaistas

Imbieras gali būti galingas sąjungininkas kovojant su pykinimu, nes jis pasižymi natūraliomis priešuždegiminėmis savybėmis ir geba nuraminti skrandį. Kai jus pykina, bet kartu jaučiate alkį, imbieras švelniai nuramina virškinimo sistemą. Imbieru galite mėgautis įvairiais pavidalais – imbiero arbata, imbiero alumi ar net žalio imbiero griežinėliais.

Jei renkatės imbiero arbatą, paprasčiausiai kelias minutes pamirkykite šviežią imbierą karštame vandenyje. Šis šiltas užpilas ne tik padeda nuo pykinimo, bet ir drėkina. Imbierinis gėrimas taip pat gali atgaivinti organizmą, tačiau įsitikinkite, kad jis pagamintas iš tikro imbiero, kad būtų maksimaliai naudingas.

Tiems, kurie mėgsta šiek tiek kramtyti, saldintas imbieras yra skanus skanėstas, kuris gali palengvinti skrandį ir kartu patenkinti alkį. Tik nepamirškite pradėti nuo nedidelių kiekių, ypač jei esate itin jautrūs.

Imbieras veikia efektyviai, nes jo sudėtyje yra junginių, vadinamų gingeroliais ir shogaoliais, kurie padeda nuraminti skrandį ir sumažinti pykinimo jausmą. Taigi, kai jaučiatės blogai, griebkitės imbiero – tai paprasta, natūrali priemonė, kuri gali padėti pasijusti geriau ir kartu pažaboti alkio jausmą.

Lieknieji angliavandeniai paguodai

Rinkdamiesi negausius angliavandenius galite paguosti ir švelniai nuraminti skrandį, kai blogai jaučiatės. Tokie maisto produktai kaip paprasti balti ryžiai, skrebučiai ir krekeriai yra puikus pasirinkimas. Jie lengvai virškinami, padeda absorbuoti skrandžio rūgšties perteklių ir mažina pykinimą.

Rinkitės baltuosius ryžius, nes juose mažai skaidulų ir jie nedirgina virškinimo sistemos. Nedidelis dubenėlis ryžių gali nuraminti ir suteikti reikiamos energijos, neapsunkindamas skrandžio.

Skrudinta balta duona – dar vienas puikus pasirinkimas; tik lengvai paskrudinkite ją, kad nesukeltų papildomo sunkumo.

Sūdyti krekeriai taip pat yra klasikinis pasirinkimas. Jie yra sausi ir minkšti, todėl juos lengva kramtyti. Turėkite keletą jų prie lovos arba rankinėje tomis akimirkomis, kai prireikia ko nors, kas palengvintų skrandžio darbą.

Taip pat galite pasvarstyti apie bulvių košę, tačiau į ją nedėkite tiršto sviesto ar grietinėlės. Vietoj to skoniui sustiprinti naudokite truputį druskos arba šlakelį sultinio.

Šie negausūs angliavandeniai gali padėti suteikti reikiamą komfortą, kol jūsų organizmas atsigauna, palaikyti energijos lygį ir nesukelti papildomų rūpesčių.

Lengvieji baltymai, kurie ramina

Lengvųjų baltymų įtraukimas į mitybą gali padėti palengvinti pykinimą ir kartu aprūpinti organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis. Kai jaučiate pykinimą, bet vis dar esate alkanas, rinkitės baltymus, kuriuos lengva valgyti.

Pavyzdžiui, vištienos krūtinėlė yra puikus pasirinkimas. Ji yra liesa, lengvai virškinama ir gali būti ruošiama paprastame sultinyje arba troškinama garuose, kad būtų lengva.

Dar vienas puikus baltymų šaltinis yra žuvis, ypač balta žuvis, pavyzdžiui, menkė ar tilapija. Ji nekenkia skrandžiui ir turi omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali sumažinti uždegimą.

Kiaušiniai taip pat yra fantastiškas pasirinkimas; plakti arba virti kiaušiniai yra ne tik minkšti, bet juose gausu baltymų, todėl jie yra sotūs ir neapsunkina jūsų.

Augalinių baltymų alternatyva gali būti tofu arba tempeh. Abu produktai yra lengvi, tačiau kupini maistingųjų medžiagų, todėl jų lengvai galite dėti į sriubas ar lengvas mišraines.

Nepamirškite vengti sunkių padažų ar prieskonių, kurie gali dar labiau sutrikdyti skrandžio veiklą.

Padedantys vaisiai

Vaisiai taip pat gali būti labai svarbūs malšinant pykinimą, nes jie drėkina organizmą ir yra švelnaus skonio, nesutrikdo skrandžio.

Bananai yra puikus pasirinkimas; jie lengvai virškinami ir juose gausu kalio, kuris gali padėti subalansuoti elektrolitus. Taip pat galite pabandyti obuolių padažą, nes jis švelnus skrandžiui ir suteikia šiek tiek saldumo neapsunkindamas pojūčių.

Kitas puikus pasirinkimas – arbūzas. Jame esantis didelis vandens kiekis palaiko hidrataciją, o švelnus skonis padeda palengvinti pykinimą. Jei norite, nedidelė sauja uogų, tokių kaip braškės ar mėlynės, gali suteikti žvalumo, jose gausu antioksidantų, kurie gali padėti atsigauti.

Ananasai, pasižymintys natūraliu saldumu ir rūgštingumu, taip pat gali padėti nuraminti skrandį, tačiau nepamirškite jų vartoti saikingai.

Galiausiai apsvarstykite imbieru pagardintus vaisius, pavyzdžiui, imbierinius persikus arba cukruotą imbierą, nes imbieras gerai žinomas dėl savo pykinimą mažinančių savybių.

Kai jus pykina, rinkitės šiuos vaisius, kurie suteiks paguodos ir pamaitins neapsunkindami skrandžio. Jie gali padėti pasijusti šiek tiek geriau ir kartu numalšinti alkį.

Pieno produktų alternatyvos, kurias verta apsvarstyti

Jei ieškote raminančių priemonių, kai pykina, alternatyvūs pieno produktai gali būti švelnus pasirinkimas, kuris nesutrikdys jūsų skrandžio.

Augalinis pienas, pavyzdžiui, migdolų, avižų ar kokosų pienas, yra puikus pasirinkimas. Jie paprastai yra lengvesni už karvės pieną ir gali suteikti drėgmės be sunkumo. Migdolų pienas turi mažai kalorijų ir yra lengvai virškinamas, todėl yra geras pasirinkimas.

Taip pat galite apsvarstyti jogurto alternatyvas iš kokosų ar migdolų. Jie gali būti kreminiai ir aromatingi, be tradiciniame jogurte esančios laktozės. Ieškokite paprastų rūšių, kad išvengtumėte pridėtinio cukraus, kuris gali sustiprinti pykinimą. Be to, geras pasirinkimas gali būti kefyras be pieno, nes jo sudėtyje esantys probiotikai padeda palaikyti virškinimą.

Jei trokštate ko nors šilto, išbandykite karštą šokoladą be pieno, pagamintą iš avižų arba migdolų pieno. Tai gali paguosti ir nuraminti, ypač jei reikia šiek tiek saldumo be pieno produktų sunkumo.

Nepamirškite įsiklausyti į savo kūną; jei kas nors netinka, išbandykite kitą alternatyvą. Paprastas ir švelnus maistas gali padėti sumažinti pykinimą ir kartu numalšinti alkį.

Vaistažolių arbatos

Žolelių arbatos gali būti raminanti priemonė, padedanti sumažinti pykinimą ir nuraminti skrandį.

Populiarus pasirinkimas – imbiero arbata, kuri pasižymi pykinimą mažinančiomis savybėmis. Šilto puodelio gurkšnojimas gali iš karto suteikti palengvėjimą. Kitas puikus pasirinkimas – pipirmėčių arbata, kurioje esantis mentolis gali atpalaiduoti virškinimo sistemą ir sumažinti pykinimą.

Ramunėlių arbata yra švelni ir raminanti, todėl puikiai tinka, kai reikia atsipalaiduoti. Ji gali padėti sumažinti skrandžio spazmus ir skatinti atsipalaidavimą, o tai labai svarbu, kai jus pykina.

Jei norite ko nors egzotiškesnio, apsvarstykite pankolio arbatą. Pankolio sėklos gali padėti sumažinti pilvo pūtimą ir dujas, kurios dažnai lydi pykinimą.

Norėdami paruošti šias arbatas, mirkykite žoleles karštame vandenyje apie 5-10 minučių. Jei norite, galite jas pasaldinti trupučiu medaus, bet tik minimaliu kiekiu, nes cukrus kartais gali sustiprinti pykinimą.

Nepamirškite gurkšnoti lėtai, kad organizmas galėtų prisitaikyti. Keletas žolelių arbatos maišelių gali būti labai naudingi, kai pykina – po ranka turėsite šiltą, raminančią priemonę.

Maisto produktai, kurių reikia vengti

Kai kurie maisto produktai gali sustiprinti pykinimą, todėl labai svarbu žinoti, ko reikia vengti, kai skrandis jaučiasi sutrikęs.

Pirmiausia venkite riebaus ir kepto maisto. Jie gali smarkiai įsitvirtinti skrandyje, didindami diskomfortą ir pykinimą.

Aštrus maistas taip pat vertas vietos juodajame sąraše; jis gali sudirginti skrandžio gleivinę ir pabloginti savijautą.

Pieno produktai gali atrodyti nekenksmingi, tačiau jei netoleruojate laktozės arba esate jai jautrus, jie gali sukelti pilvo pūtimą ir papildomą pykinimą.

Rūgštūs maisto produktai, pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai ir pomidorai, gali sukelti rėmenį ir padidinti skrandžio rūgštingumą, todėl juos taip pat geriau praleisti.

Be to, gazuoti gėrimai gali sukelti pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi, todėl pykinimas gali būti intensyvesnis.

Problemų gali kelti ir gėrimai su kofeinu, nes jie gali stimuliuoti virškinimo sistemą ir sukelti dar didesnį diskomfortą.

Galiausiai perdirbti maisto produktai, kuriuose yra daug cukraus, gali sukelti greitus cukraus kiekio kraujyje šuolius ir kritimus, o tai gali sustiprinti pykinimą.

Vietoj to rinkitės neskanų, lengvai virškinamą maistą, kuris dar labiau nesutrikdys skrandžio.

Šių konkrečių maisto produktų vengimas gali padėti geriau jaustis ir palengvinti pykinimą.

Patarimai, kaip valgyti, kai pykina

Kai jus pykina, nedideli ir dažni valgymai gali padėti nuraminti skrandį. Vietoj didelių patiekalų rinkitės lengvesnius, lengvai virškinamus užkandžius. Pagalvokite apie krekerius, skrebučius ar paprastus ryžius. Šie neskanūs maisto produktai gali absorbuoti skrandžio rūgšties perteklių ir suteikti palengvėjimą.

Būkite hidratuoti, bet negerkite didelio kiekio vandens iš karto. Lėtai gurkšnokite skaidrius skysčius, pavyzdžiui, imbiero arbatą arba skaidrų sultinį, kuris gali nuraminti skrandį. Venkite gazuotų gėrimų, nes jie gali sukelti pilvo pūtimą ir diskomfortą.

Atkreipkite dėmesį į savo kūną. Jei dėl tam tikrų kvapų ar tekstūrų jaučiatės blogiau, venkite šių maisto produktų. Taip pat gali padėti valgymas kambario temperatūroje, nes karštas maistas gali sustiprinti pykinimą.

Stenkitės valgyti tada, kai jaučiatės šiek tiek geriau, ir neverskite savęs valgyti, jei nesate pasiruošę. Poilsis po valgio taip pat gali padėti organizmui apdoroti maistą.

Galiausiai apsvarstykite galimybę į savo mitybą įtraukti imbierą. Imbiero arbata ar imbieriniai saldainiai pasižymi pykinimą mažinančiomis savybėmis.

Vadovaudamiesi šiais patarimais, galėsite ramiai valgyti net tada, kai pykina!

Gali būti įdomu

Ar stresas gali padidinti pykinimo ir alkio jausmą?

Taip, stresas iš tiesų gali padidinti pykinimo ir alkio jausmą.

Kai patiriate stresą, organizme išsiskiria hormonai, kurie gali sutrikdyti skrandžio veiklą ir sukelti pykinimą.

Tuo pat metu stresas gali sukelti potraukį paguodos maistui, todėl jausitės dar labiau alkani.

Svarbu atpažinti šiuos signalus ir rasti sveikų streso valdymo būdų, pavyzdžiui, mankštintis ar praktikuoti sąmoningumą, kad subalansuotumėte organizmo reakciją ir sušvelnintumėte šiuos nemalonius jausmus.

Ar saugu valgyti, kai pykina?

Paprastai pykinimo metu valgyti yra saugu, tačiau turėtumėte išmintingai rinktis maisto produktus.

Rinkitės lengvus, nesaldžius produktus, pavyzdžiui, krekerius ar skrebučius, kurie padės nuraminti skrandį. Venkite sunkaus, riebaus ar aštraus maisto, kuris gali sustiprinti pykinimą.

Atkreipkite dėmesį į savo kūno signalus; jei valgydami jaučiatės blogiau, geriau palaukite.

Labai svarbu išlikti hidratuotam, todėl gurkšnokite skaidrių skysčių, jei kietas maistas šiuo metu atrodo per didelis iššūkis.

Kiek laiko gali tęstis pykinimas po valgio?

Pykinimas gali trukti nuo kelių minučių iki kelių valandų po valgio, priklausomai nuo jo priežasties.

Jei persivalgėte arba suvalgėte ką nors, kas jums nepatiko, kurį laiką galite jausti pykinimą.

Svarbu įsiklausyti į savo kūną. Jei pykinimas tęsiasi ilgiau nei kelias valandas arba stiprėja, turėtumėte apsvarstyti galimybę kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą.

Nedvejodami kreipkitės pagalbos, jei jums jos reikia.

Ar yra kokių nors konkrečių maisto produktų derinių, kurių reikėtų vengti?

Taip, yra tam tikrų maisto produktų derinių, kurių reikia vengti.

Geriausia vengti maišyti daug riebalų su daug cukraus, nes tai gali sutrikdyti skrandžio veiklą.

Be to, aštrus maistas kartu su pieno produktais gali sukelti diskomfortą, o kofeino derinimas su rūgščiu maistu gali sukelti dirginimą.

Svarbu įsiklausyti į savo kūną ir sekti, kas jums netinka, kad ateityje galėtumėte priimti geresnius sprendimus.

Ar tam tikri kvapai gali padėti sumažinti pykinimą?

Tam tikri kvapai iš tiesų gali padėti sumažinti pykinimą. Įkvėpus šviežios citrinos ar pipirmėtės, dėl jų raminamųjų savybių palengvėja.

Eteriniai aliejai, pavyzdžiui, levandų, taip pat gali sumažinti pykinimo jausmą ir skatinti atsipalaidavimą. Galite pabandyti išsklaidyti šiuos kvapus savo erdvėje arba įkvėpti juos tiesiai iš buteliuko.

Eksperimentuodami su skirtingais aromatais atrasite, kas geriausiai padeda palengvinti nemalonius jausmus.

Išvada

Kai jus pykina, bet jaučiate alkį, tinkamų maisto produktų pasirinkimas gali daug ką pakeisti.

Norėdami nuraminti skrandį, rinkitės skaidrius skysčius, negausius angliavandenius ir lengvus baltymus.

Nepamirškite raminančios imbiero ir žolelių arbatų galios.

Venkite riebaus ar aštraus maisto, kad išvengtumėte tolesnio diskomforto.

Laikydamiesi šių patarimų ir įsiklausydami į savo kūną, galite rasti palengvėjimą ir pamaitinimą net tada, kai skrandis jaučiasi nejaukiai.

Atminkite, kad svarbiausia – mažas ir dažnas valgymas!