Vidurių užkietėjimas ir pilvo pūtimas pasireiškia tada, kai sunku išmatas išpilti ir jaučiamas pilvo pilnumo ar išsipūtimo jausmas. Šios būsenos gali būti nemalonios ir gali prireikti koreguoti mitybą, kad palengvėtų simptomai.
Kai jaučiate vidurių užkietėjimą ir pilvo pūtimą, labai svarbu pasirinkti tinkamus maisto produktus, kurie gali palengvinti jūsų diskomfortą. Daug ląstelienos turinčių produktų, tokių kaip neskaldyti grūdai, vaisiai ir daržovės, vartojimas gali gerokai pagerinti virškinimo sistemos būklę.
Be to, žarnyno veiklą gali palaikyti drėkinantys vaisiai ir probiotikų turtingi maisto produktai. Taip pat labai svarbu nepamiršti maisto produktų, kurių reikia vengti ir kurie gali pabloginti jūsų simptomus.
Smalsu, kokie konkretūs maisto produktai gali padėti arba trukdyti pasveikti?
Daug skaidulų turintys maisto produktai
Daug skaidulų turinčių maisto produktų įtraukimas į savo mitybą gali labai palengvinti vidurių užkietėjimą ir pagerinti virškinimo sistemos sveikatą. Kai valgote skaidulinių medžiagų, jos padidina išmatų tūrį, todėl jos lengviau pasišalina. Stenkitės, kad sudėtyje būtų tirpių ir netirpių skaidulų.
Tirpios skaidulos, kurių yra avižose, pupelėse ir tokiuose vaisiuose kaip obuoliai, lėtina virškinimą, o netirpios skaidulos, kurių yra neskaldytuose grūduose, riešutuose ir tokiose daržovėse kaip morkos ir brokoliai, padeda paspartinti virškinimą.
Dieną pradėkite sočiu dubenėliu avižinių dribsnių su uogomis. Pietums suvalgykite salotų su lapiniais žalumynais, avinžirniais ir sėklomis. Užkandžiaukite žaliomis daržovėmis arba pilno grūdo krekeriais, kad visą dieną gautumėte daugiau skaidulinių medžiagų. Vakarienei galite pasigaminti mišrainę su daugybe spalvotų daržovių ir rudųjų ryžių, kad gautumėte įvairių skaidulų.
Nepamirškite ląstelienos į savo mitybą įtraukti palaipsniui. Jei staiga padidinsite suvartojamų skaidulų kiekį, galite pajusti dujų ar pilvo pūtimą. Kartu su skaidulomis nepamirškite gerti daug vandens. Kad skaidulinės medžiagos efektyviai atliktų savo darbą, būtina būti hidratuotam.
Drėkinantys vaisiai
Drėkinantys vaisiai gali būti skanus būdas padidinti suvartojamų skysčių kiekį ir palengvinti vidurių užkietėjimą. Kai jaučiatės išsipūtę ir jaučiate diskomfortą, įtraukę šiuos vaisius į savo mitybą, galite gauti ir drėkinimo, ir svarbių maistinių medžiagų.
Arbūzas yra geriausias pasirinkimas, nes jame yra apie 92 % vandens. Natūralus saldumas jį paverčia atgaivinančiu užkandžiu, puikiai tinkančiu šiltomis dienomis.
Agurkuose, techniškai priskiriamuose vaisiams, taip pat yra daug vandens, todėl jų galima dėti į salotas ar kokteilius, kad jie papildomai drėkintų organizmą.
Apelsinai ir greipfrutai yra ne tik sultingi, bet juose taip pat gausu vitamino C. Jų sudėtyje esančios skaidulos gali paskatinti reguliarų tuštinimąsi.
Braškės ir mėlynės drėkina organizmą ir pasižymi antioksidantais, todėl puikiai tinka prie pusryčių ar užkandžių.
Nepamirškite kivių; juose gausu skaidulų ir jie gali palengvinti virškinimą.
Jei norite pasimėgauti drėkinamuoju gėrimu, galite sumaišyti vaisių kokteilį su kai kuriais iš šių produktų.
Probiotikų turtingi produktai
Daug probiotikų turintys produktai gali žymiai pagerinti žarnyno sveikatą ir padėti sušvelninti vidurių užkietėjimą, skatindami subalansuotą virškinimo sistemą. Kai jaučiate pilvo pūtimą ar vidurių užkietėjimą, šių maisto produktų įtraukimas į savo mitybą gali labai pakeisti situaciją.
Jogurtas yra vienas prieinamiausių probiotikų šaltinių. Sudedamųjų dalių sąraše ieškokite gyvųjų ir aktyviųjų kultūrų, kad įsitikintumėte, jog gaunate didžiausią naudą.
Kefyras, fermentuotas pieno gėrimas, yra dar vienas puikus pasirinkimas, kuriame gausu probiotikų. Jis yra kreminės konsistencijos, pikantiškas ir gali būti vartojamas vienas arba įmaišytas į kokteilius. Jei mėgstate ne pieno alternatyvą, išbandykite kombučą– fermentuotą arbatą, kuri suteikia naudingų bakterijų ir atgaivina jūsų drėkinimo rutiną.
Raugintos daržovės, pavyzdžiui, rauginti kopūstai ir kimči, taip pat yra puikus pasirinkimas. Jos ne tik padidina probiotinių medžiagų kiekį, bet ir suteikia patiekalams skonio bei traškumo.
Be to, miso sriuba yra pikantiškas būdas mėgautis probiotikais. Įtraukdami į savo mitybą šiuos probiotinių medžiagų turinčius maisto produktus, palaikysite žarnyno sveikatą ir skatinsite reguliarų tuštinimąsi, o tai padės geriau jaustis ir mažiau pūsti vidurius.
Pilno grūdo grūdai
Pilno grūdo produktai yra dar vienas galingas sąjungininkas kovojant su vidurių užkietėjimu, nes juose gausu maistinių skaidulų, kurios padeda palaikyti sklandžią virškinimo sistemos veiklą. Kai į savo mitybą įtraukiate neskaldytų grūdų, padidinate skaidulinių medžiagų suvartojimą, kurios padidina išmatų tūrį ir skatina reguliarų tuštinimąsi.
Pagalvokite apie baltųjų ryžių ir makaronų keitimą rudaisiais ryžiais, kvinoja ar pilno grūdo duona. Šie produktai ne tik turi daugiau skaidulinių medžiagų, bet juose taip pat gausu svarbiausių vitaminų ir mineralų. Kasdien suvalgykite bent tris porcijas neskaldytų grūdų, kad sumažintumėte pilvo pūtimą ir vidurių užkietėjimą.
Nepamirškite avižų! Šiltas dubenėlis avižinių dribsnių gali būti paguodžiantys pusryčiai, kurie taip pat daro stebuklus jūsų žarnynui. Galite paskaninti vaisiais ar riešutais, kad jie būtų skanesni ir maistingesni.
Jei nežinote, nuo ko pradėti, pabandykite palaipsniui didinti neskaldytų grūdų kiekį. Taip jūsų virškinimo sistema galės prisitaikyti nesukeldama diskomforto. Nepamirškite gerti daug vandens, nes didinant skaidulinių medžiagų suvartojimą hidratacija yra gyvybiškai svarbi.
Neskaldyti grūdai gali būti skani ir veiksminga jūsų strategijos, skirtos geresnei savijautai ir virškinimo sveikatai palaikyti, dalis.
Apsvarstytinos daržovės
Į savo mitybą įtraukę įvairių daržovių, galite labai pagerinti virškinimo sistemos sveikatą ir sumažinti vidurių užkietėjimą. Daugiausia dėmesio skirkite daug ląstelienos turinčioms daržovėms, pavyzdžiui, lapiniams žalumynams, brokoliams ir briuseliniams kopūstams. Šios daržovės ne tik padidina išmatų tūrį, bet ir palaiko sveiką virškinimą.
Apsvarstykite galimybę valgyti špinatus arba lapinius kopūstus, kuriuose gausu skaidulų ir maistingųjų medžiagų. Jų galite dėti į salotas, kokteilius ar omletus ir taip pasipildyti maistingomis medžiagomis.
Brokoliai – dar vienas puikus pasirinkimas; juose gausu skaidulų, juos galima virti garuose, kepti arba dėti į mišraines.
Briuselio kopūstai yra skanūs, kai yra kepami, ir gali padėti palaikyti virškinimo sistemos judėjimą.
Nepamirškite šakninių daržovių, pavyzdžiui, morkų ir saldžiųjų bulvių. Jos ne tik skanios, bet ir turi nemažai skaidulinių medžiagų. Įtraukite juos į savo patiekalus kepdami arba dėdami į sriubas.
Be to, apsvarstykite artišokų įtraukimą į savo racioną, nes juose gausu skaidulų ir jie puikiai veikia žarnyno sveikatą.
Žolelių arbatos
Žolelių arbatos gali būti raminantis ir veiksmingas būdas virškinimui skatinti ir vidurių užkietėjimui mažinti. Kai jaučiate pilvo pūtimą ar vidurių užkietėjimą, gurkšnodami tinkamą vaistažolių arbatą galite palengvinti nemalonius pojūčius.
Išbandykite pipirmėčių arbatą, kuri gali atpalaiduoti virškinimo sistemą ir sumažinti pilvo pūtimą. Joje esantis mentolis stebuklingai nuramina skrandį.
Dar vienas puikus pasirinkimas – ramunėlių arbata. Ji pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir gali padėti atpalaiduoti raumenis, todėl organizmui bus lengviau judėti. Be to, jis veikia raminamai, o tai gali būti naudinga, jei jūsų virškinimo problemos kyla dėl streso.
Jei ieškote ko nors stipresnio, senos arbata pasižymi natūraliu vidurius laisvinančiu poveikiu. Tik būkite atsargūs, nes ją geriausia vartoti saikingai.
Imbiero arbata gali palengvinti virškinimą ir sumažinti pykinimą, todėl tai puikus pasirinkimas, jei jaučiatės blogai.
Galiausiai kiaulpienių arbata gali stimuliuoti kepenis ir apskritai pagerinti virškinimą. Įtraukę šias vaistažolių arbatas į savo kasdienybę, galite sukurti švelnų ir veiksmingą būdą virškinimo sveikatai palaikyti ir vidurių užkietėjimui mažinti.
Riešutai ir sėklos
Riešutai ir sėklos – tai stiprūs užkandžiai, kurie gali padėti palaikyti virškinimo sistemos veiklą ir sumažinti vidurių užkietėjimą. Juose gausu skaidulų, kurios padidina išmatų tūrį ir skatina reguliarų tuštinimąsi. Į savo mitybą įtraukdami įvairių riešutų ir sėklų, galite pagerinti virškinimą ir bendrą žarnyno sveikatą.
Migdolai, graikiniai riešutai ir pistacijos yra puikus pasirinkimas. Juose yra ne tik skaidulų, bet ir sveikų riebalų bei baltymų, todėl jie yra sotūs užkandžiai. Ypač naudingos ispaninio šalavijo (Chia) sėklos ir linų sėmenys, kuriuose yra tirpių skaidulų, sugeriančių vandenį ir sukuriančių gelio pavidalo medžiagą, padedančią minkštinti išmatas. Šiomis sėklomis galite pabarstyti jogurto, avižinių dribsnių ar salotų.
Nepamirškite moliūgų ir saulėgrąžų sėklų! Jos skanios, maistingos ir jose yra magnio, kuris gali paskatinti žarnyno raumenų susitraukimus, padedančius sušvelninti vidurių užkietėjimą. Tik nepamirškite šių užkandžių vartoti saikingai, nes jie kaloringi.
Kad užkandžiai būtų kuo naudingesni, riešutus ir sėklas derinkite su kitais daug skaidulų turinčiais produktais, pavyzdžiui, vaisiais ir daržovėmis. Toks derinys gali pagerinti virškinimo sistemos sveikatą ir užtikrinti lengvą bei komfortišką savijautą.
Maisto produktai, kurių reikia vengti
Kai susiduriate su vidurių užkietėjimu, labai svarbu vengti tam tikrų maisto produktų, kurie gali pabloginti šią problemą.
Pirmiausia venkite perdirbtų maisto produktų, tokių kaip traškučiai, greitas maistas ir gatavi patiekalai. Juose dažnai yra nesveikų riebalų ir mažai skaidulų, o tai gali sulėtinti virškinimą.
Taip pat ribokite pieno produktus, ypač jei juose yra daug riebalų. Daugeliui žmonių sūris, ledai ir pilno riebumo jogurtas gali užkietinti vidurius. Dėl mažo skaidulų kiekio ir didelio riebalų kiekio raudona mėsa taip pat gali būti sunki virškinimo sistemai.
Taip pat turėtumėte saugotis rafinuotų grūdų. Baltoje duonoje, pyragaičiuose ir baltuose ryžiuose trūksta skaidulų, reikalingų judėjimui palaikyti. Saldūs užkandžiai ir desertai taip pat gali sutrikdyti virškinimą.
Galiausiai būkite atsargūs su tam tikrais vaisiais, pavyzdžiui, bananais, ypač neprinokusiais, nes jie gali paskatinti vidurių užkietėjimą.
Kad palengvintumėte vidurių užkietėjimo simptomus, rinkitės daug skaidulų turintį maistą ir daug vandens. Jei vengsite šių varginančių maisto produktų, jūsų virškinimas bus patogesnis.
Gali būti įdomu
Kiek laiko užtrunka sumažinti vidurių užkietėjimą pakeitus mitybą?
Pakeitus mitybą vidurių užkietėjimas paprastai palengvėja per kelias dienas.
Atlikę šiuos pakeitimus, galite pastebėti pagerėjimą, priklausomai nuo jūsų individualaus organizmo ir konkrečių korekcijų, kurias įgyvendinsite.
Padidėjęs skaidulų suvartojimas ir hidratacija gali pagreitinti šį procesą.
Jei šių pokyčių laikysitės nuosekliai, pastebimų rezultatų galite sulaukti maždaug po savaitės.
Tačiau, jei situacija nepagerėja, patartina pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros specialistu.
Ar stresas gali turėti įtakos virškinimui ir pilvo pūtimui?
Taip, stresas gali smarkiai paveikti virškinimą ir sukelti pilvo pūtimą. Kai patiriate stresą, jūsų organizmas įjungia kovos arba bėgimo režimą, o tai gali sulėtinti virškinimą ir sukelti diskomfortą.
Streso metu galite pastebėti padidėjusį pilvo pūtimą ar nereguliarų tuštinimąsi.
Norint pagerinti virškinimo sistemos sveikatą ir sumažinti pilvo pūtimą, svarbu rasti veiksmingų streso valdymo metodų, pavyzdžiui, giliai kvėpuoti ar mankštintis.
Norint jaustis geriau, būtina teikti pirmenybę atsipalaidavimui!
Ar yra konkrečių maisto produktų, kurie didina pilvo pūtimą?
Tam tikri maisto produktai iš tiesų gali pabloginti pilvo pūtimą.
Daug skaidulų turintys produktai, pavyzdžiui, pupelės ir lęšiai, gali sukelti dujų, o pieno produktai gali sutrikdyti skrandžio veiklą, jei netoleruojate laktozės.
Gazuoti gėrimai prideda papildomo oro ir sukelia diskomfortą.
Perdirbtuose maisto produktuose dažnai yra priedų, kurie taip pat gali sukelti pilvo pūtimą.
Taip pat galite pastebėti, kad tam tikros daržovės, pavyzdžiui, kopūstai ir brokoliai, gali prisidėti prie simptomų atsiradimo.
Atkreipdami dėmesį į tai, ką valgote, galite geriau valdyti pilvo pūtimą.
Ar saugu savarankiškai gydytis vidurių užkietėjimą vien dieta?
Taip, apskritai saugu vidurių užkietėjimą gydytis vien dieta, tačiau svarbu atsižvelgti į organizmo signalus.
Norėdami sureguliuoti virškinimo sistemos veiklą, galite padidinti skaidulinių medžiagų suvartojimą, būti hidratuoti ir reguliariai užsiimti fizine veikla.
Tačiau jei simptomai išlieka arba stiprėja, kreipkitės į sveikatos priežiūros specialistą. Jie gali suteikti rekomendacijas, pritaikytas jūsų situacijai, ir užtikrinti, kad rasite geriausią pagalbos būdą.
Kada turėčiau kreiptis į gydytoją dėl vidurių užkietėjimo?
Į gydytoją dėl vidurių užkietėjimo reikėtų kreiptis, jei simptomai trunka ilgiau nei savaitę, jaučiate stiprų skausmą arba išmatose pastebėjote kraujo.
Be to, jei nesėkmingai išbandėte be recepto parduodamas priemones, laikas pasikonsultuoti su specialistu.
Neignoruokite pagrindinių sveikatos problemų požymių; jūsų žarnyno sveikata yra svarbi, todėl labai svarbu gauti tinkamą pagalbą.
Išvada
Norėdami palengvinti vidurių užkietėjimą ir pilvo pūtimą, į savo mitybą įtraukite daug skaidulų turinčius maisto produktus, drėkinančius vaisius ir probiotinių medžiagų turinčius produktus.
Viso grūdo grūdai ir įvairios daržovės taip pat gali daug ką pakeisti.
Nepamirškite gurkšnoti žolelių arbatų ir valgyti riešutų bei sėklų, kad gautumėte papildomos naudos.
Jei vengsite perdirbtų maisto produktų ir būsite gerai hidratuoti, palaikysite savo virškinimo sistemos sveikatą ir greitai pasijusite geriau.
Atminkite, kad maži pokyčiai gali lemti didelius pagerėjimus!