Skip to content

Ši klaida per pusryčius gali išbalansuoti visą dienos cukraus lygį – ir sustabdyti svorio metimą

Ši klaida per pusryčius gali išbalansuoti visą dienos cukraus lygį – ir sustabdyti svorio metimą

Lietuviai pusryčius vis dar dažnai renkasi mechaniškai – užsimeta sumuštinį, išgeria saldžią kavą ir leki į darbą. Nors atrodo nekaltai, toks įprotis gali tapti didžiausia svorio metimo stabdžiu. Dietologai perspėja: viena dažniausių klaidų, kurią darome ryte, – cukraus šuoliai iš pačio ryto, iššaukiantys visą dieną trunkantį alkio, nuovargio ir persivalgymo ratą.

Viskas prasideda nuo to, ką įdedame į lėkštę vos pramerkę akis. Daugelis pasirenka perdirbtus produktus – bandeles, dribsnius su cukrumi, vaisių sultis. Jie suteikia greitą energiją, bet greitai siunčia kūną į cukraus krizę. Tokios svyravimo bangos trikdo hormonų veiklą, skatina užkandžiavimą ir net augina riebalus aplink pilvą.

Ką sako dietologai – kodėl pusryčiai gali griauti jūsų progresą?

Pasak mitybos ekspertės Monikos, pusryčiai – tai tarsi startas jūsų medžiagų apykaitos dienai. Jeigu pradedate nuo cukraus, kūnas automatiškai prisitaiko ir per visą dieną reikalauja daugiau saldžių užkandžių. „Žmonės dažnai stebisi, kodėl vakare norisi viską sušluoti nuo stalo. O priežastis slypi tame, ką jie valgė ryte“, – aiškina ji.

Monika sako, kad dažniausi kaltininkai yra tokie maisto pasirinkimai:

  • Perdirbti dribsniai, net jeigu jie žada būti „sveiki“.
  • Sultys ar glotnučiai, kurie sukelia greitą cukraus piką.
  • Saldinti jogurtai ir batonėliai.
  • Balta duona su džemu ar šokoladiniu kremu.

Visi šie produktai prisideda prie nestabilaus cukraus lygio, kurį vėliau sunku suvaldyti.

Paprastas pokytis, kuris gali pakeisti jūsų kūną

Geros naujienos yra tai, kad išvengti šios klaidos – paprasta. Lietuviai, kurie ryžosi keisti pusryčius į baltymų ir gerųjų riebalų pagrindu, dalinasi, kad alkis dingo jau po kelių dienų. Jie pradėjo jausti stabilų energijos lygį, sumažėjo noras užkandžiauti ir net sumažėjo potraukis saldumynams.

Vietoje saldžių pusryčių ekspertai rekomenduoja rinktis tokias kombinacijas kaip:

  • Kiaušiniai su avokadu ir grūdine duona.
  • Graikiškas jogurtas su sėklomis ir riešutais.
  • Varškė su uogomis be pridėtinio cukraus.
  • Baltyminis kokteilis su migdolų sviestu.

Šie pusryčiai suteikia sotumo ilgam, nesukelia cukraus šuolių ir padeda kontroliuoti alkį net vakare.

Realūs pokyčiai – ką sako žmonės?

Vilnietė Rasa juokauja, kad vien tik pakeitusi pusryčių pasirinkimą į baltyminę omletą su daržovėmis, pajuto, kaip vakarais nebėra poreikio „pulti prie šaldytuvo“. Ji pripažįsta, kad anksčiau buvo įpratusi pradėti rytą nuo sultinių ar varškės su uogiene, o rezultatas visada buvo tas pats – energija krenta, alkis puola jau 11 val.

„Dabar viskas kitaip – alkio šuoliai dingo, svoris pradėjo kristi stabiliai, o svarbiausia – pagaliau jaučiuosi soti ir patenkinta“, – sako Rasa.