Kai kiekvieną rytą stovi prie stalo, iš pažiūros nekalti pasirinkimai gali iš esmės nulemti, kaip jausiesi likusią dienos dalį. Ir ne tik energijos prasme. Yra maisto produktų, kurie lėtina medžiagų apykaitą, net jeigu valgai mažai. O blogiausia tai, kad daug kas juos vadina „sveikais“.
Monika visą pavasarį stengėsi maitintis „teisingai“. Avižos, vaisiai, sultys, jogurtai. Vis dėlto svoris stovėjo vietoje, o vidurdienį ji jau jautėsi išsekusi. Kol viena mitybos specialistė tiesiai nepasakė – tie pusryčiai kenkia daugiau, nei padeda.
Saldi pradžia – tingus kūnas
Daugelis renkasi ryte kažką saldaus. Gal obuolys su varške, gal kelios džiovintos datulės ar banano pusė. Problema? Nėra baltymų, nėra riebalų, o cukrus ima šokinėti. Tu prabundi, suvalgai kažką „lengvo“, ir po pusvalandžio organizmas prašo dar. O dar po valandos jauti miglą, rankos šąla, norisi dar kavos ar bandelės. Tai užsuktas ratas, kuris išbalansuoja medžiagų apykaitą.
Dažnas pasirinkimas, kuris viską stabdo
Tarkime, jogurtas. Ant pakuotės parašyta – mažai riebalų, daug baltymų, pridėta vitaminų. Skamba gražiai, bet sudėtis gali būti klaidi. Dauguma jų – su paslėptu cukrumi, o „mažai riebalų“ dažnai reiškia mažai sotumo. Tu suvalgai, bet smegenys nejaučia pasitenkinimo, ir kūnas greit vėl prašo užkandžio.
Monika tą patyrė tiesiogiai – kai iškeitė vaisinį jogurtą į kiaušinį su avokadu, alkio jausmas atitolino save pats. Nebereikėjo nieko tramdyti. Tiesiog alkis dingo.
Gėrimas, kuris išderina visą sistemą
Ir dar vienas įprastas rytinis įprotis – sultys. Apelsinų, obuolių, net šviežiai spaustos. Jos atrodo natūralios, švarios, bet esmė ta pati – per greitai išgertas cukrus. Be skaidulų, be riebalų, be baltymų. Tai – gliukozės bomba, kuri signalizuoja kūnui: „kaupk riebalus“.
Netgi šviežiai spaustos sultys gali sulėtinti tavo rytinį metabolizmo startą. Jei jos yra pirmas dalykas, kurį išgeri ryte, insulinas pašoka, o po valandos – energijos duobė.
Ir ką rinktis vietoj?
Reikia valgyti tai, kas pažadina, o ne numigdo. Viskas paprasta – baltymai, riebalai, truputis sudėtinių angliavandenių. Nebūtina kurti tobulų meniu. Pakanka, kad pusryčiai būtų sotūs, ne saldūs. Kai pradedi dieną nuo stabilumo, tavo organizmas ima dirbti tavo naudai.
Monika dabar renkasi paprastai – kiaušinis, trupučiu sviesto kepta daržovė, vanduo. Ir jau po savaitės sakė: „nebeatsikeliu pavargus“. Kartais pokytis slypi ne valandoje sporto, o tame, ką įsidedi į burną pirmas dešimt minučių po pabudimo.