Skip to content

Ką valgyti, kai viduriuojate

foods to eat during diarrhea

Viduriavimas – tai būklė, kuriai būdingas dažnas, laisvas arba vandeningas tuštinimasis, galintis sukelti dehidrataciją ir diskomfortą.

Kai viduriuojate, labai svarbu rinktis maistą, kuris yra lengvas skrandžiui. Pradžiai galite apsvarstyti BRAT dietą – bananus, ryžius, obuolių padažą ir skrebučius, nes šie produktai gali padėti nuraminti virškinimo sistemą. Be to, atsigauti padėtų švelnūs baltymų šaltiniai, pavyzdžiui, kiaušinienė ar vištiena be odos.

Tačiau labai svarbus vaidmuo tenka ir hidratacijai, todėl reikia atkreipti dėmesį į tai, ko reikia vengti. Smalsu, kokie maisto produktai gali pabloginti jūsų būklę arba kada turėtumėte kreiptis pagalbos? Panagrinėkime tai išsamiau.

Viduriavimo ir jo priežasčių supratimas

Viduriavimas yra dažna būklė, kurią gali sukelti įvairūs veiksniai, įskaitant infekcijas, mitybos pasirinkimą ir pagrindines sveikatos problemas. Kai viduriuojate, jūsų organizmas dažnai reaguoja į dirgiklius arba patogenus. Bakterinės, virusinės ar parazitinės infekcijos gali sukelti šį nemalonų simptomą, nes žarnynas bando pašalinti kenksmingas medžiagas.

Maisto netoleravimas, pavyzdžiui, laktozės ar glitimo netoleravimas, taip pat gali sukelti viduriavimą. Jei neseniai pakeitėte mitybą arba vartojote sugedusį maistą, gali būti, kad jūsų virškinimo sistemai sunku prisitaikyti. Stresas ir nerimas gali dar labiau sustiprinti simptomus, nes jūsų žarnynas yra glaudžiai susijęs su jūsų emocijomis.

Lėtiniai sveikatos sutrikimai, tokie kaip dirgliosios žarnos sindromas (DŽS) arba uždegiminė žarnyno liga (UŽL), gali sukelti lėtinį viduriavimą, kuriam tinkamai gydyti reikia gydytojo pagalbos.

Viduriavimo epizodų metu didelį susirūpinimą kelia dehidratacija, nes organizmas greitai netenka skysčių ir elektrolitų. Labai svarbu atkreipti dėmesį į organizmo signalus ir kreiptis pagalbos, jei viduriavimas trunka ilgiau nei porą dienų arba jį lydi sunkūs simptomai, tokie kaip aukšta temperatūra ar kraujas išmatose.

Priežasčių supratimas padeda veiksmingai spręsti problemą.

BRAT dieta: Bananai, ryžiai, obuolių padažas, skrebučiai

BRAT dieta, kurią sudaro bananai, ryžiai, obuolių padažas ir skrebučiai, yra švelnus būdas, padedantis nuraminti skrandį viduriavimo metu. Šie maisto produktai yra neskanūs, juose mažai skaidulinių medžiagų ir yra lengvai virškinami, todėl jie idealiai tinka, kai sutrinka virškinimo sistemos veikla.

Bananuose yra kalio, kuris labai svarbus per viduriavimą prarastoms maistinėms medžiagoms papildyti. Be to, jie minkšti ir nedirgina skrandžio.

Ryžiai yra puikus angliavandenių šaltinis, suteikiantis energijos ir neapsunkinantis virškinamojo trakto. Rinkitės paprastus baltuosius ryžius; jie lengviau veikia skrandį nei rudieji ryžiai.

Obuolių padažą ne tik lengva valgyti, bet jame taip pat yra pektino, kuris gali padėti sutvirtinti išmatas. Tik įsitikinkite, kad jis nesaldintas, kad išvengtumėte nereikalingo cukraus.

Skrudinta duona, geriausiai balta, yra dar vienas lengvai virškinamas pasirinkimas, kuris gali suteikti šiek tiek paguodos. Venkite dėti sviesto ar užtepėlių, nes riebalai gali pabloginti simptomus.

Laikydamiesi BRAT dietos, leisite žarnynui atsigauti jo neapsunkindami. Kai pradėsite geriau jaustis, palaipsniui vėl įveskite kitus liesus maisto produktus, tačiau iš pradžių laikykitės pagrindinių BRAT produktų, kad pasiektumėte geriausių rezultatų.

Drėkinimas: Skysčių svarba

Sergant viduriavimu labai svarbu išlikti hidratuotam, nes organizmas netenka daug skysčių ir elektrolitų. Kai dažnai tuštinatės, svarbu papildyti prarastą skysčių kiekį.

Geriausias pasirinkimas – vanduo, tačiau taip pat galite apsvarstyti geriamuosius rehidracijos tirpalus, kurių sudėtyje yra elektrolitų, padedančių atkurti organizmo pusiausvyrą. Stenkitės gerti nedideliais kiekiais dažnai, o ne dideliais kiekiais iš karto, nes tai gali apsunkinti skrandį.

Visą dieną gurkšnokite vandenį, o jei paprastas vanduo nepatinka, pabandykite į jį įberti žiupsnelį druskos arba įpilti šlakelį sulčių. Naudingi gali būti ir skaidrūs sultiniai, kurie drėkina ir neapsunkina virškinimo sistemos.

Venkite kofeino ir alkoholio, nes jie gali dar labiau dehidratuoti. Vietoj to rinkitės raminančius gėrimus, pavyzdžiui, žolelių arbatas. Jei jaučiatės gerai, gali padėti ir sportiniai gėrimai, tačiau saugokitės didelio cukraus kiekio.

Teikdami pirmenybę hidratacijai, padėsite atsigauti ir greičiau pasijusti geriau. Įsiklausykite į savo organizmą; jei pastebėjote stiprios dehidratacijos požymių, tokių kaip galvos svaigimas ar tamsus šlapimas, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Švelnūs baltymų šaltiniai

Kai sveikstama po viduriavimo, švelnūs baltymų šaltiniai gali padėti pasisotinti nedirginant virškinimo sistemos. Daugiausia dėmesio skirkite lengvai virškinamiems produktams, kurie suteikia sveikimui būtinų statybinių medžiagų.

Pradėkite nuo kiaušinių, nes juose gausu baltymų ir juos galima plakti arba virti, kad gautumėte lengvą patiekalą. Dar vienas puikus pasirinkimas – vištiena; rinkitės virtą arba keptą vištienos krūtinėlę be odos, kad ji būtų švelni skrandžiui. Žuvis, ypač tokios rūšys kaip menkė ar tilapija, taip pat gali būti naudinga dėl švelnaus skonio ir minkštos tekstūros.

Tofu yra puiki alternatyva, jei ieškote augalinės kilmės produktų. Jis lengvai virškinamas ir gali būti dedamas į sriubas ar mišraines. Be to, jogurtas gali suteikti baltymų ir probiotikų, kurie gali padėti atkurti žarnyno sveikatą. Tik būtinai rinkitės paprastą, neriebų jogurtą be pridėtinio cukraus.

Įtraukdami šiuos švelnius baltymų šaltinius į savo maistą, galite atgauti jėgas, o virškinimo sistema liks patenkinta. Nepamirškite šių maisto produktų įvesti palaipsniui ir įsiklausykite į savo organizmą, kai atsigaunate.

Maisto produktai, kurių reikia vengti

Tam tikri maisto produktai gali pabloginti viduriavimo simptomus ir jų reikėtų vengti, kad pasveiktumėte.

Pirmiausia venkite daug skaidulų turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, neskaldytų grūdų, riešutų ir žalių vaisių ar daržovių. Nors skaidulinės medžiagos paprastai yra naudingos, viduriavimo metu jos gali sudirginti virškinimo sistemą.

Taip pat norėsite vengti riebaus ir kepto maisto, nes jis gali būti sunkiai virškinamas ir sustiprinti simptomus. Dar vienas kaltininkas – aštrus maistas; jis gali sukelti dar didesnį diskomfortą ir mėšlungį.

Pieno produktai taip pat gali būti keblūs. Jei netoleruojate laktozės, jie gali sukelti dar didesnį viduriavimą. Net jei taip nėra, jūsų organizmas gali sunkiai virškinti pieno produktus, kai blogai jaučiatės.

Kofeinas ir alkoholis neabejotinai turėtų būti išbraukti iš jūsų valgiaraščio, nes jie gali jus dehidratuoti ir stimuliuoti virškinamąjį traktą.

Kada kreiptis į gydytoją

Atpažinti požymius, rodančius, kad laikas kreiptis į gydytoją, gali būti gyvybiškai svarbu jūsų sveikatai viduriavimo metu. Jei viduriavimas trunka ilgiau nei dvi dienas, pravartu kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą. Ilgai trunkantis viduriavimas gali sukelti dehidrataciją, kuri gali būti rimta.

Atkreipkite dėmesį į tokius simptomus, kaip stiprus pilvo skausmas, aukštas karščiavimas, viršijantis 102°F (39°C), kraujas ar gleivės išmatose. Pastebėję bet kurį iš šių požymių, nedvejodami kreipkitės į gydytoją. Be to, jei negalite išlaikyti skysčių arba atsiranda dehidratacijos požymių, tokių kaip galvos svaigimas, burnos džiūvimas ar sumažėjęs šlapinimasis, svarbu nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Tam tikroms grupėms, pavyzdžiui, kūdikiams, pagyvenusiems asmenims arba asmenims, kurių imuninė sistema nusilpusi, pagalbos reikėtų kreiptis greičiau. Atminkite, kad nors viduriavimas paprastai praeina savaime, neturėtumėte ignoruoti nuolatinių ar nerimą keliančių simptomų.

Teikdami pirmenybę savo sveikatai ir konsultuodamiesi su specialistu galite išvengti komplikacijų ir užtikrinti tinkamą gydymą. Taigi klausykite savo kūno, o kai kyla abejonių, geriau saugokitės ir kreipkitės į gydytoją.

Gali būti įdomu

Ar probiotikai gali padėti valdyti viduriavimo simptomus?

Taip, probiotikai gali padėti įveikti viduriavimo simptomus.

Tai naudingos bakterijos, palaikančios žarnyno sveikatą ir galinčios atkurti virškinimo sistemos pusiausvyrą. Vartojant probiotikus, gali sumažėti viduriavimo trukmė ir sunkumas.

Jų rasite jogurte, papilduose arba fermentuotuose maisto produktuose.

Tačiau prieš pradedant bet kokį naują gydymą, ypač jei simptomai nepraeina arba stiprėja, visada verta pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Ar saugu vartoti pieno produktus viduriavimo metu?

Paprastai viduriavimo metu patartina vengti pieno produktų, nes kai kuriems žmonėms, ypač tiems, kurie netoleruoja laktozės, jie gali pabloginti simptomus.

Nors kai kurie asmenys gali toleruoti tam tikrus pieno produktus, pavyzdžiui, neriebų jogurtą, dažnai geriausia laikytis neskanių, lengvai virškinamų produktų, kol virškinimo sistema stabilizuojasi.

Atkreipkite dėmesį į tai, kaip šiuo laikotarpiu jūsų organizmas reaguoja į įvairius maisto produktus.

Kiek laiko turėčiau laikytis BRAT dietos?

Laikantis BRAT dietos paprastai rekomenduojama jos laikytis maždaug 24-48 valandas. Šis laikotarpis padeda virškinimo sistemai atsigauti ir neapsunkina jos.

Po to galite palaipsniui vėl įvesti kitus maisto produktus. Tiesiog atkreipkite dėmesį į tai, kaip reaguoja jūsų kūnas; jei pradėsite jaustis geriau, galite pamažu įtraukti daugiau maistingų produktų.

Ar yra kokių nors specifinių žolelių arbatų, kurios padeda virškinimui?

Virškinimą gerinančios vaistažolių arbatos yra imbieras, pipirmėtės ir ramunėlės.

Imbiero arbata padeda nuraminti skrandį ir sumažinti pykinimą, o pipirmėčių arbata atpalaiduoja virškinimo traktą, palengvina pilvo pūtimą ir diskomfortą.

Ramunėlių arbata taip pat gali nuraminti skrandį ir paskatinti atsipalaidavimą.

Šias arbatas galite virti šviežias arba naudoti arbatos maišelius, o jų gurkšnojimas po valgio gali padėti pagerinti bendrą virškinimo sistemos būklę.

Mėgaukitės šiltu puodeliu ir pajuskite naudą!

Ar stresas gali sukelti viduriavimą?

Taip, stresas gali sukelti viduriavimą. Kai patiriate stresą, organizmas išskiria hormonus, kurie gali sutrikdyti virškinimą ir sukelti tokius simptomus kaip viduriavimas.

Svarbu suvokti, kaip stresas veikia žarnyno sveikatą. Galbūt pastebėsite, kad stresinės situacijos iššaukia šiuos epizodus.

Streso valdymas pasitelkiant atsipalaidavimo technikas ar fizinius pratimus gali padėti pagerinti virškinimą ir sumažinti šių nemalonių akimirkų dažnumą.

Išvada

Kai viduriuojate, laikykitės BRAT dietos ir būkite hidratuoti – tai svarbiausia, kad jaustumėtės geriau.

Švelnių baltymų vartojimas taip pat gali padėti atsigauti.

Jei vengsite daug skaidulų turinčio, riebaus ar aštraus maisto, sumažinsite diskomfortą ir palaikysite gijimo procesą.

Jei simptomai nepraeina arba sustiprėja, nedvejodami kreipkitės į gydytoją.

Atminkite, kad svarbu rūpintis virškinamojo trakto sveikata, todėl įsiklausykite į savo kūną ir suteikite jam reikalingą poilsį bei maistą.