Skip to content

Kokie yra 5 blogiausi maisto produktai, kuriuos galima valgyti sergant artritu?

arthritis worst foods list

Artritas – tai lėtinė uždegiminė liga, kuri pažeidžia sąnarius, sukelia skausmą, patinimą ir sustingimą.

Jei sergate artritu, būtina atkreipti dėmesį į tai, ką valgote, nes tam tikri maisto produktai gali sustiprinti uždegimą ir diskomfortą.

Penki blogiausi maisto produktai, kuriuos reikėtų valgyti sergant artritu, yra perdirbtas cukrus, raudona mėsa, pieno produktai, keptas maistas ir rafinuoti angliavandeniai.

Perdirbtas cukrus gali atrodyti nekenksmingas, tačiau gali sukelti didelį sąnarių skausmą.

Raudona mėsa ir pieno produktai taip pat nėra geriausias pasirinkimas sergantiesiems artritu.

Be to, keptas maistas ir rafinuoti angliavandeniai gali neigiamai paveikti jūsų ligos simptomus.

Svarbu žinoti, kaip šie maisto produktai veikia jūsų būklę, ir apsvarstyti sveikesnes alternatyvas.

Perdirbtas cukrus

Perdirbtų cukrų vartojimas gali sustiprinti uždegimą ir pabloginti artrito simptomus. Kai mėgaujatės saldžiais užkandžiais, gazuotais gėrimais ar desertais, organizme išsiskiria uždegimo žymenys, dėl kurių gali padidėti sąnarių skausmas ir sustingimas. Kuo daugiau cukraus suvartojate, tuo labiau pakyla cukraus kiekis kraujyje, o tai gali sukelti uždegiminę reakciją.

Gali būti, kad nesuvokiate, kiek perdirbto cukraus patenka į jūsų mitybą. Net iš pažiūros nekaltuose maisto produktuose, pavyzdžiui, pusryčių dribsniuose ir padažuose, dažnai yra paslėpto cukraus. Užuot rinkęsi šiuos produktus, apsvarstykite galimybę rinktis sveikus maisto produktus. Švieži vaisiai, daržovės ir neskaldyti grūdai suteikia jūsų organizmui reikalingų maistinių medžiagų be uždegiminio perdirbtų cukrų poveikio.

Jei kovojate su artritu, būtina skaityti etiketes ir saugotis suvartojamo cukraus kiekio. Sumažinus saldžiųjų skanėstų vartojimą, gali pastebimai pagerėti sąnarių sveikata. Tikriausiai pastebėsite, kad energijos lygis stabilizuojasi, o bendra savijauta pagerėja.

Raudona mėsa

Raudona mėsa gali sukelti uždegimą ir pabloginti artrito simptomus, todėl būtina apsvarstyti alternatyvas. Raudonos mėsos sudėtyje esantys sotieji riebalai ir tam tikri junginiai gali sukelti uždegimines organizmo reakcijas. Dėl šio uždegimo gali padidėti sąnarių skausmas ir sustingimas, o to tikrai norite išvengti.

Užuot ragavę sultingą kepsnį ar mėsainį, apsvarstykite galimybę į savo mitybą įtraukti liesų baltymų šaltinių. Vištiena, kalakutiena ir žuvis, ypač riebi žuvis, pvz., lašiša ir sardinės, turi būtinų omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali padėti sumažinti uždegimą. Augalinės kilmės baltymai, pavyzdžiui, pupelės, lęšiai ir tofu, taip pat yra puikus pasirinkimas, palaikantis sąnarių sveikatą be raudonos mėsos trūkumų.

Be to, saugokitės apdorotos mėsos, pavyzdžiui, dešrelių ir dešrainių, nes jose dažnai yra konservantų ir priedų, kurie gali sustiprinti artrito simptomus.

Pieno produktai

Vertinant maisto produktus, kurie gali pabloginti artrito būklę, dažnai kalbama apie pieno produktus, nes kai kuriems žmonėms jie gali sukelti uždegimą ir diskomfortą.

Jei sergate artritu, verta atkreipti dėmesį į tai, kaip pieno produktai veikia jūsų organizmą. Kai kurie žmonės teigia, kad pavartojus pieno, sūrio ar jogurto padidėja sąnarių skausmas ir sustingimas. Tokią reakciją gali sukelti pieno produktuose esantys baltymai, kurie gali sukelti uždegiminę reakciją.

Galbūt norėsite išbandyti alternatyvas, pavyzdžiui, migdolų ar avižų pieną, kuris gali suteikti mėgstamo kreminio skonio be galimo uždegiminio poveikio. Jei nesate tikri dėl pieno poveikio artritui, pabandykite kelioms savaitėms išbraukti jį iš savo raciono ir stebėkite savo simptomus.

Nepamirškite, kad ne visi vienodai reaguoja į pieną; vieniems jis gali būti visiškai tinkamas, o kiti gali jausti diskomfortą. Jei mėgstate pieno produktus, ieškokite neriebių produktų, nes juose dažnai būna mažiau uždegimą sukeliančių junginių.

Visada nepamirškite klausytis savo kūno. Jei pastebėjote ryšį tarp pieno produktų vartojimo ir artrito paūmėjimų, gali būti, kad laikas persvarstyti savo pasirinkimus.

Keptas maistas

Keptas maistas gali sustiprinti artrito simptomus, nes jame yra daug nesveikų riebalų ir jis gali skatinti organizmo uždegimą. Kai mėgaujatės keptais produktais, greičiausiai vartojate transriebalus ir sočiuosius riebalus, kurie gali padidinti sąnarių skausmą ir patinimą. Šie nesveiki riebalai gali suaktyvinti jūsų imuninę sistemą, sustiprinti uždegimą ir apsunkinti artrito simptomų valdymą.

Be to, keptuose maisto produktuose dažnai būna pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGE), kurie susidaro kepant maistą aukštoje temperatūroje. AGE gali dar labiau paskatinti uždegimą ir neigiamai paveikti jūsų sąnarius. Gali būti, kad mėgstami kepti užkandžiai suteikia laikiną pasitenkinimą, tačiau ilgalaikės pasekmės gali būti žalingos jūsų sveikatai.

Užuot rinkęsi keptus užkandžius, apsvarstykite sveikesnius gaminimo būdus, pavyzdžiui, kepimą, virimą garuose arba kepimą ant grotelių. Šie būdai gali padėti išsaugoti maistingąsias maisto medžiagas ir kartu sumažinti nesveikų riebalų kiekį.

Rafinuoti angliavandeniai

Rafinuoti angliavandeniai gali labai pabloginti artrito simptomus, nes sukelia cukraus kiekio kraujyje šuolius ir skatina uždegimą visame organizme. Šiai kategorijai priklauso tokie maisto produktai kaip balta duona, pyragaičiai ir saldūs dribsniai. Vartojant šiuos rafinuotus angliavandenius, organizmas juos greitai suskaido, todėl gliukozės kiekis kraujyje greitai padidėja. Šis procesas skatina insulino išsiskyrimą, kuris gali prisidėti prie uždegimo.

Be to, rafinuotuose angliavandeniuose dažnai trūksta svarbiausių maistinių medžiagų ir skaidulų, todėl jie mažiau naudingi bendrai sveikatai. Be skaidulinių medžiagų galite patirti virškinimo problemų, o tai gali dar labiau sustiprinti jūsų negalavimus. Jei gydotės artritą, labai svarbu atidžiai rinktis angliavandenius.

Vietoj rafinuotų angliavandenių rinkitės neskaldytus grūdus, pavyzdžiui, ruduosius ryžius, kvinoją ir viso grūdo duoną. Juose yra daugiau maistinių medžiagų ir skaidulų, kurios padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažina uždegimus. Atlikę šiuos paprastus pakeitimus, galite pagerinti savo mitybos įpročius ir galbūt palengvinti kai kuriuos artrito simptomus.

Gali būti įdomu

Ar papildai gali padėti sumažinti šių maisto produktų sukeltą uždegimą?

Taip, maisto papildai gali padėti sumažinti tam tikrų maisto produktų sukeltą uždegimą. Omega-3 riebalų rūgštys, ciberžolė ir gliukozaminas yra populiarus pasirinkimas, kurį daugelis žmonių laiko veiksmingu. Jie veikia skatindami priešuždegiminius procesus ir palaikydami sąnarių sveikatą.

Tačiau prieš pradedant bet kokį naują papildų vartojimo režimą labai svarbu pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu. Jie gali jums patarti, kokias dozes ir derinius rinktis, kad būtų užtikrintas veiksmingas uždegimo šalinimas atsižvelgiant į bendrą sveikatos būklę.

Ar yra kokių nors konkrečių prekių ženklų, kurių reikėtų vengti šiose maisto produktų kategorijose?

Kalbant apie konkrečius prekių ženklus, kurių reikėtų vengti, geriausia vengti populiarių užkandžių prekių ženklų, kuriuose gausu konservantų ir nesveikų priedų.

Perdirbtą maistą paprastai gamina prekių ženklai, kurie neteikia pirmenybės kokybiškoms sudedamosioms dalims.

Verčiau rinkitės sveikus maisto produktus ir atidžiai tikrinkite etiketes, ar jose nėra sudedamųjų dalių, galinčių sukelti uždegimą.

Teikdami pirmenybę kokybei, galite labai pagerinti savo bendrą sveikatą.

Kokią įtaką šių maisto produktų poveikis artritui turi virimo būdai?

Maisto gaminimo būdai daro didelę įtaką maisto produktų poveikiui jūsų organizmui, ypač jei sergate artritu.

Pavyzdžiui, kepant gali susidaryti nesveiki riebalai, kurie gali sustiprinti uždegimą, o verdant garuose ar kepant galima išsaugoti maistingąsias medžiagas ir sumažinti kenksmingų junginių kiekį.

Kepant ant grotelių gali atsirasti apanglėjusių elementų, kurie gali sudirginti sąnarius.

Kokios yra geriausios šių kenksmingų maisto produktų alternatyvos?

Geriausios kenksmingų maisto produktų alternatyvos – maistingųjų medžiagų turtingi produktai, tokie kaip neskaldyti grūdai, švieži vaisiai ir daržovės, liesi baltymai ir sveiki riebalai.

Iškeiskite rafinuotus grūdus į neskaldytus, pavyzdžiui, kvinoją ar ruduosius ryžius.

vietoj perdirbtų užkandžių rinkitės šviežius vaisius ir daržoves.

Vietoj raudonos mėsos rinkitės liesus baltymus, pavyzdžiui, žuvį arba ankštines daržoves.

Taip pat naudinga naudoti sveikus riebalus, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų.

Ar hidratacijos lygis gali turėti įtakos šių maisto produktų poveikiui artritui?

Taip, hidratacijos lygis gali turėti įtakos organizmo reakcijai į tam tikrus maisto produktus, ypač susijusius su uždegimu ir artrito simptomais.

Kai esate gerai hidratuoti, jūsų organizmas gali veiksmingiau išplauti toksinus ir palaikyti geresnį sąnarių tepimą, o tai gali padėti sumažinti skausmą ir sustingimą.

Priešingai, dehidratacija gali sustiprinti neigiamą kenksmingų maisto produktų poveikį ir pabloginti artrito simptomus.

Todėl gerti pakankamai vandens yra labai svarbu norint valdyti bendrą sveikatą ir artritą.

Išvada

Apibendrinant galima teigti, kad jei sergate artritu, būtina atkreipti dėmesį į tai, ką valgote.

Venkite perdirbto cukraus, raudonos mėsos, pieno produktų, kepto maisto ir rafinuotų angliavandenių, kad lengviau suvaldytumėte simptomus.

Vengdami šių uždegimą sukeliančių maisto produktų, galite sumažinti skausmą ir pagerinti bendrą savijautą.

Sutelkite dėmesį į sveikesnį mitybos racioną ir galbūt pajusite palengvėjimą bei geresnę gyvenimo kokybę.

Jūsų sąnariai jums už tai padėkos!