Neseniai vykusios diskusijos apie vėžį sukeliančius maisto produktus sukėlė didelį susirūpinimą tarp sveikata besirūpinančių žmonių. Mitybos ir vėžio ryšys tebėra sudėtinga tema, kuriai nėra paprastų sprendimų. Nors daugybė straipsnių rodo pirštu į konkrečias sudedamąsias dalis, pavyzdžiui, cukrų ar perdirbtą mėsą, moksliniai įrodymai rodo daugiau niuansų. Norint suprasti tikrąjį ryšį tarp maisto produktų pasirinkimo ir vėžio rizikos, reikia išnagrinėti naujausius mokslinius tyrimus ir išsklaidyti paplitusius klaidingus įsitikinimus.
Cukraus ir vėžio ryšio paneigimas
Daugelis žmonių mano, kad išbraukę cukrų iš savo raciono gali sustabdyti vėžinių ląstelių augimą, tačiau šis paplitęs klaidingas įsitikinimas pernelyg supaprastina sudėtingą cukraus ir vėžio ryšį. Nors vėžinės ląstelės suvartoja daugiau gliukozės nei sveikos ląstelės, gliukozė yra pagrindinis energijos šaltinis visoms organizmo ląstelėms, ne tik vėžinėms. Didžiausią susirūpinimą kelia mitybos įpročiai, skatinantys uždegimą, nutukimą ir atsparumą insulinui. Nors per didelis cukraus vartojimas nėra naudingas bendrai sveikatai, sutelkiant dėmesį tik į cukrų pamirštami svarbesni vėžio išsivystymo veiksniai.
Kiaušinių ir vėžio rizikos supratimas
Naujausi tyrimai sukėlė diskusijų apie kiaušinių vartojimo ir vėžio rizikos ryšį. Urugvajuje atliktame dideliame atvejo kontrolės tyrime nustatyta, kad didelis kiaušinių vartojimas yra susijęs su padidėjusia kelių rūšių vėžio, įskaitant storosios žarnos, plaučių, krūties ir prostatos vėžį, rizika.
Nors kai kurie laboratoriniai tyrimai rodo, kad kiaušinių baltymai gali pasižymėti priešvėžinėmis savybėmis, šios išvados nebuvo patvirtintos tyrimais su žmonėmis. Atotrūkis tarp laboratorinių rezultatų ir žmogaus biologijos tebėra didelis. Mokslininkai pabrėžia, kad sutelkiant dėmesį į pavienius maisto produktus nekreipiamas dėmesys į platesnį vaizdą – svarbiau yra bendra mitybos kokybė. Svarbiausia yra laikytis įvairios, visaverčio maisto dietos, ribojant uždegimą sukeliančius maisto produktus ir itin perdirbtus produktus.
Peržengti vieno maisto produkto kaltės ribas
Mitybos ekspertai pabrėžia, kad užuot kaltinę atskirus maisto produktus kaip vėžio kaltininkus, svarbu nagrinėti mitybos modelius kaip visumą. Didėjantis itin perdirbtų maisto produktų vartojimas kelia didelį susirūpinimą, o moksliniai tyrimai tokią mitybą sieja su lėtiniu uždegimu, sutrikusiu žarnyno mikrobiomu ir atsparumu insulinui, t. y. pagrindiniais vėžio išsivystymo veiksniais.
Užuot sutelkę dėmesį į atskiras sudedamąsias dalis, sveikatos specialistai rekomenduoja teikti pirmenybę mitybos įvairovei ir visaverčiams maisto produktams. Toks požiūris atitinka vis daugiau įrodymų, kad bendri mitybos įpročiai vaidina svarbesnį vaidmenį vėžio prevencijai nei atskirų maisto produktų pasirinkimas. Tikslas – mažinti uždegimą subalansuotai maitinantis, o ne atsisakant konkrečių produktų.