Skip to content

Ką valgyti po kolonoskopijos

post colonoscopy dietary recommendations

Kolonoskopija – tai medicininė procedūra, naudojama storosios ir tiesiosios žarnos vidui ištirti, dažnai siekiant nustatyti pakitimus ar ligas. Po kolonoskopijos svarbu rinktis maistą, kuris padeda atsigauti ir virškinti.

Norėdami padėti organizmui atsigauti, pradėkite nuo lengvai virškinamo maisto. BRAT dieta – bananai, ryžiai, obuolių padažas ir skrebučiai – yra puikus būdas pradėti, nes šie produktai yra švelnūs skrandžiui. Palaipsniui galite įvesti kitą minkštą maistą, pavyzdžiui, jogurtą, virtas bulves ir gerai virtas daržoves.

Be to, labai svarbu žinoti, ko vengti. Venkite sunkaus, riebaus ar aštraus maisto, taip pat daug ląstelienos turinčių produktų, pavyzdžiui, žalių vaisių ir daržovių, kurie gali sukelti diskomfortą. Pasirinkdami apgalvotą maistą, galite lengviau atsigauti po kolonoskopijos.

Mitybos po kolonoskopijos svarba

Po kolonoskopijos labai svarbu pasirinkti tinkamus maisto produktus, kad atsigautumėte ir palengvintumėte virškinimą. Jūsų virškinimo sistema ką tik buvo nuodugniai ištirta ir jai reikia laiko pasveikti. Tinkamų maisto produktų vartojimas gali padėti sumažinti diskomfortą ir palaikyti žarnyno sveikatą.

Pradėkite nuo lengvo, lengvai virškinamo maisto. Pasirinkite tokius produktus kaip bananai, ryžiai, obuolių padažas ir skrebučiai, dažnai vadinamus BRAT dieta. Šie maisto produktai gali padėti nuraminti skrandį ir išvengti dirginimo. Iš pradžių venkite daug skaidulų turinčio maisto, pieno produktų ir riebių produktų, nes jie gali būti sunkūs jūsų organizmui iškart po procedūros.

Taip pat naudinga valgyti nedidelį, dažną maistą. Tai leidžia jūsų virškinimo sistemai apdoroti maistą jo neperkraunant. Įsiklausykite į savo kūną; jei kas nors nepatinka, kol kas to nevalgykite.

Palaipsniui, kai pasijusite geriau, vėl pradėkite vartoti kitus maisto produktus. Visada teikite pirmenybę švelniems, gijimą skatinantiems maisto produktams. Sąmoningai rinkdamiesi maistą galite pagerinti savo sveikimo patirtį ir padėti pagrindą geresnei virškinimo sistemos sveikatai per kelias dienas po kolonoskopijos.

Drėkinimas ir skaidrūs skysčiai

Po kolonoskopijos ne mažiau svarbu išlikti hidratuotam, kaip ir pasirinkti tinkamą maistą, o pradėjus vartoti skaidrius skysčius galima palengvinti virškinamojo trakto atsigavimą. Po procedūros jūsų organizmas turi papildyti skysčius, prarastus pasiruošimo ir paties proceso metu. Skaidrūs skysčiai drėkina organizmą neapsunkindami jo.

Pradėkite nuo vandens, žolelių arbatų arba skaidraus sultinio. Šie gėrimai yra švelnūs skrandžiui ir gali padėti numalšinti užsitęsusį diskomfortą. Jums taip pat gali būti naudingi skaidrūs elektrolitų gėrimai, nes jie gali atkurti svarbiausius mineralus, kurių reikia jūsų organizmui. Po kolonoskopijos per dieną stenkitės išgerti bent aštuonias 8 stiklines skaidrių skysčių.

Venkite saldžiųjų gėrimų, kofeino ir alkoholio, nes jie gali dirginti virškinimo sistemą. Verčiau rinkitės tokius gėrimus, kurie palengvina skrandžio veiklą ir skatina drėkinimą. Jei nesate tikri, ką vartoti, kreipkitės į savo sveikatos priežiūros paslaugų teikėją dėl individualių rekomendacijų.

Lengvai virškinamas maistas

Pasirinkę lengvai virškinamą maistą, galite padėti virškinimo sistemai sklandžiai atsigauti po kolonoskopijos. Po procedūros skrandis gali būti jautrus, todėl svarbu pasirinkti tokius maisto produktus, kurie jo nedirgintų.

Pradėkite nuo paprastų baltų ryžių arba makaronų; jie yra švelnūs skrandžiui ir suteikia energijos angliavandeniais, nesukeldami pilvo pūtimo.

Apsvarstykite bulvių košę, nes ji yra minkšta ir lengvai virškinama. Taip pat galite išbandyti obuolių padažą; jis švelnus ir kupinas maistingųjų medžiagų. Kitas puikus pasirinkimas – bananai; jie minkšti ir juose gausu kalio, kuris gali padėti papildyti prarastus elektrolitus.

Virtos morkos ir cukinijos taip pat yra geras pasirinkimas – virtos garuose ar troškintos jos palengvina virškinimo sistemos veiklą. Jei norite kažko kitokio, naudingas ir paprastas jogurtas, nes jame yra probiotikų, galinčių palengvinti virškinimą.

Venkite daug skaidulų turinčio maisto, aštrių patiekalų ir visko, kas riebu, nes tai gali sutrikdyti skrandžio veiklą. Vietoj to, kad lengviau atsigautumėte, verčiau rinkitės šiuos minkštus, neryškius maisto produktus.

Nepamirškite įsiklausyti į savo kūną ir, jei jaučiate diskomfortą, atitinkamai koreguokite savo pasirinkimą.

Rekomenduojami baltymų šaltiniai

Švelnių baltymų šaltinių įtraukimas į mitybą gali padėti atsigauti po kolonoskopijos. Daugiausia dėmesio skirkite lengvai virškinamiems produktams, kurie nedirgina skrandžio.

Pradėkite nuo kiaušinių; juose gausu baltymų ir juos galima paruošti įvairiais būdais – plaktus, plaktus ar kietai virtus. Taip pat galite pasvarstyti apie graikišką jogurtą, kuris yra švelnus ir pilnas probiotikų, palengvinančių virškinimą ir suteikiančių svarbių maistinių medžiagų.

Kitas puikus pasirinkimas – varškė, pasižyminti minkšta tekstūra ir geru baltymų kiekiu. Jei mėgstate kokteilius, sumaišykite jogurtą su migdolų pienu ir šaukšteliu baltyminių miltelių, kad pagamintumėte maistingą gėrimą, kuris būtų lengvas jūsų organizmui.

Taip pat galite įtraukti liesos mėsos, pavyzdžiui, vištienos ar kalakutienos be odos, nes ji suteikia aukštos kokybės baltymų be per daug riebalų. Kitas puikus pasirinkimas – žuvis, pavyzdžiui, lašiša arba tilapija. Ji švelni ir joje gausu omega-3 riebalų rūgščių.

Vertėtų apsvarstyti vaisius ir daržoves

Vaisiai ir daržovės yra labai svarbūs atsigaunant po kolonoskopijos, nes suteikia svarbių vitaminų ir mineralinių medžiagų, o virškinimo sistemą veikia švelniai.

Po procedūros daugiausia dėmesio skirkite lengvai virškinamiems produktams. Bananai yra puikus pasirinkimas; jie minkšti, juose mažai skaidulų ir gausu kalio, padedančio papildyti organizmą. Kitas puikus pasirinkimas – obuolių padažas, nes jis yra švelnus ir gali palengvinti virškinimą neapsunkindamas skrandžio.

Apsvarstykite ir garuose virtas morkas arba virtas cukinijas. Šios daržovės yra minkštos, jose gausu maistingųjų medžiagų, todėl jas lengva virškinti. Taip pat galite išbandyti prinokusius avokadus; jie yra kreminiai, juose gausu maistingųjų medžiagų ir sveikų riebalų, kurie gali padėti išlikti sotiems.

Konservuoti persikai arba kriaušės sultyse gali nuraminti ir drėkinti. Jei mėgstate kokteilius, sumaišykite tokius vaisius, kaip uogos ar mangai, su jogurtu, kad gautumėte skanų ir jūsų organizmą tausojantį patiekalą.

Nepamirškite drėkinti! Gerdami vandenį ir žolelių arbatas dar labiau palengvinsite atsigavimą. Įtraukdami šiuos vaisius ir daržoves į savo mitybos racioną, palaikysite gijimo procesą ir palaipsniui grįšite prie įprastų mitybos įpročių.

Maisto produktai, kurių reikia vengti

Po kolonoskopijos svarbu vengti sunkaus ir riebaus maisto, kuris gali sudirginti virškinimo sistemą ir pailginti diskomfortą. Tai reiškia, kad reikia vengti kepto maisto, pavyzdžiui, gruzdintų bulvyčių ir keptos vištienos, kurie gali būti sunkiai virškinami. Riebių, kreminių patiekalų, pavyzdžiui, alfredo makaronų ir sūrių apkepų, taip pat reikėtų atsisakyti, nes jie gali sukelti pilvo pūtimą ir spazmus.

Norėsite atsisakyti aštrių maisto produktų, kurie gali apsunkinti skrandžio veiklą, įskaitant aštriąsias paprikas ir aštrius padažus. Perdirbti maisto produktai, ypač tie, kuriuose yra daug cukraus ir priedų, gali sutrikdyti jūsų atsigavimą. Du kartus pagalvokite apie saldžius užkandžius, gazuotus gėrimus ir nesveiką maistą, nes jie gali sukelti virškinamojo trakto sutrikimų.

Nepamirškite vengti kietos mėsos ar skaidulinio maisto, pavyzdžiui, kepsnių ir žalių daržovių, kurie iškart po procedūros gali tapti iššūkiu jūsų organizmui. Taip pat negalima vartoti alkoholio; jis gali sudirginti skrandžio gleivinę ir sulėtinti atsigavimą.

Geriausia rinktis neskanų, lengvai virškinamą maistą, kol organizmas bus pasiruošęs įvairesniam maistui. Norint sklandžiai atsigauti, svarbiausia įsiklausyti į savo kūną.

Laipsniškas įprasto maisto įvedimas

Išvengę sunkių ir dirginančių maisto produktų, galite palaipsniui į savo racioną vėl įtraukti įprastus maisto produktus.

Pradėkite nuo lengvai virškinamo maisto, pavyzdžiui, virtų daržovių, baltųjų ryžių ir paprastų makaronų. Šie produktai padės jūsų virškinimo sistemai lengviau grįžti į įprastą veiklą, tačiau jos neapsunkins.

Kai pasijusite geriau, pridėkite liesų baltymų, pavyzdžiui, vištienos, kalakutienos ar žuvies. Šie maisto produktai suteikia svarbiausių maistinių medžiagų ir yra švelnūs skrandžiui. Taip pat galite išbandyti neriebius pieno produktus, tačiau būkite atsargūs, nes kai kurie žmonės po kolonoskopijos gali netoleruoti laktozės.

Taip pat apsvarstykite galimybę į maistą įtraukti neskaldytų grūdų, pavyzdžiui, avižinių dribsnių ar viso grūdo duonos. Juose yra skaidulinių medžiagų, o tai labai svarbu, tačiau įveskite jas lėtai, kad išvengtumėte virškinimo diskomforto. Taip pat galima įtraukti šviežių vaisių, pradedant bananais ar obuolių padažu, kurie yra lengviau virškinami.

Nepamirškite gerti daug vandens, kai vėl pradėsite vartoti šiuos maisto produktus. Atsigavimui labai svarbu išlikti hidratuotam.

Atkreipkite dėmesį į porcijų dydį – mažesnivalgymai per dieną gali padėti organizmui sklandžiau prisitaikyti. Atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės, kai į savo racioną vėl įtraukiate šiuos maisto produktus.

Įsiklausykite į savo kūną

Sveikstant labai svarbu įsiklausyti į savo kūną, nes tai padeda nustatyti, kaip tam tikri maisto produktai veikia jūsų virškinimo sistemą. Po kolonoskopijos jūsų organizmas gali skirtingai reaguoti į įvairius maisto produktus, todėl atkreipkite dėmesį į bet kokį diskomfortą ar pokyčius.

Pradėkite nuo nedidelių lengvai virškinamo maisto porcijų, pavyzdžiui, bananų, ryžių ar skrebučių. Pastebėkite, kaip jaučiatės suvalgę šių produktų. Jei jaučiate pilvo pūtimą, dujas ar pilvo skausmą, tai gali būti ženklas, kad kol kas reikėtų vengti šių maisto produktų. Kita vertus, jei gerai toleruojate tam tikrus maisto produktus, palaipsniui didinkite jų vartojimą.

Atminkite, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas, todėl tai, kas tinka vienam žmogui, gali netikti jums.

Taip pat būkite hidratuoti; gerdami daug vandens galite padėti virškinimo sistemai atsigauti. Jei nesate tikri dėl tam tikro maisto produkto, geriausia būti atsargesniems ir duoti jam laiko prieš vėl įtraukiant jį į savo racioną.

Pasikliaukite savo instinktais – jei kažkas jums atrodo negerai, įsiklausykite į tą jausmą. Jūsų kūnas viską žino geriausiai, todėl būkite kantrūs su savimi šioje sveikimo kelionėje.

Gali būti įdomu

Ar galima gerti kavą po kolonoskopijos?

Taip, po kolonoskopijos paprastai galima gerti kavą, tačiau geriausia iš pradžių pasitarti su gydytoju, nes individualus pasveikimas gali skirtis.

Daugelis žmonių mano, kad po procedūros gali mėgautis kava, tačiau kai kurie gali jausti jautrumą kofeinui arba skrandžio diskomfortą.

Jei jaučiatės pasiruošę, pradėkite nuo nedidelio kiekio ir pažiūrėkite, kaip reaguoja jūsų organizmas, ir tik tada grįžkite prie įprastų įpročių.

Kaip ilgai turėčiau laikytis specialios dietos?

Paprastai po medicininės procedūros kelias dienas turėtumėte laikytis specialios dietos.

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjo patarimų laikymasis yra labai svarbus norint atsigauti ir užtikrinti, kad viskas vyktų sklandžiai.

Atkreipkite dėmesį į tai, kaip jaučiatės; jei jaučiate diskomfortą, galbūt verta pratęsti dietą.

Visada pasitarkite su gydytoju, jei nesate tikri arba jei simptomai išlieka ilgiau nei tikėtasi.

Ką daryti, jei esu alergiškas maistui?

Jei esate alergiškas maistui, labai svarbu atidžiai stebėti, kokį maistą renkatės.

Visada atidžiai skaitykite etiketes ir venkite bet kokių alergenų, galinčių sukelti reakciją.

Galite pasikonsultuoti su mitybos specialistu ir gauti individualių patarimų, pritaikytų jūsų mitybos poreikiams.

Maisto dienoraščio vedimas gali padėti stebėti, kas jums tinka.

Ar saugu vartoti alkoholį po kolonoskopijos?

Paprastai rekomenduojama palaukti bent 24 valandas po kolonoskopijos prieš vartojant alkoholį.

Jūsų organizmas vis dar gali atsigauti, o gėrimas gali sudirginti jūsų virškinimo sistemą arba sąveikauti su vaistais, kuriuos galbūt vartojate.

Jei nesate tikri, patartina pasikonsultuoti su gydytoju ir gauti asmeninį patarimą, pagrįstą konkrečia jūsų sveikatos būkle.

Sveikstant labai svarbu rūpintis savimi!

Ar galiu iš karto grįžti prie įprastų pratimų?

Geriausia iš karto negrįžti prie įprastų fizinių pratimų. Gali būti, kad jaučiate entuziazmą grįžti į ją, tačiau pirmiausia svarbu įsiklausyti į savo kūną.

Paprastai lengvą veiklą, pavyzdžiui, vaikščiojimą, galite atnaujinti kitą dieną po procedūros. Tačiau kelias dienas patartina vengti intensyvių treniruočių.

Jei jaučiate kokį nors diskomfortą ar nuovargį, neskubėkite ir duokite sau laiko visiškai atsigauti, kol vėl pradėsite intensyviai sportuoti.

Išvada

Po kolonoskopijos, norint sklandžiai atsigauti, svarbiausia yra tausojanti mityba.

Laikykitės lengvai virškinamo maisto ir vartokite skaidrius skysčius.

Kai vėl pradėsite vartoti įprastą maistą, atkreipkite dėmesį į tai, kaip reaguoja jūsų organizmas, ir atitinkamai prisitaikykite.

Įsiklausydami į savo kūno signalus galite užtikrinti komfortą ir paskatinti tinkamą virškinimą.

Atminkite, kad labai svarbu neskubėti, todėl skirkite sau laiko visiškai atsigauti ir vėl mėgautis maistu!