Skip to content

Šie 7 superproduktai gali padėti sumažinti kraujospūdį – ir jie jau jūsų šaldytuve

superfoods reduce sky high blood pressure

Nuo aukšto kraujospūdžio kenčia milijonai žmonių visame pasaulyje, tačiau daugelis jų nežino, kad gamtoje slypi veiksmingi vaistai. Nuo saldžių uogų iki žemiškų burokėlių – daugybė supermaisto produktų, kurių unikalūs junginiai ir maistingosios medžiagos pasižymi nepaprastais gebėjimais kovoti su hipertenzija. Nors vaistai vaidina svarbų vaidmenį, šios natūralios alternatyvos siūlo švelnesnį požiūrį į širdies ir kraujagyslių sveikatą. Supratimas, kaip šie galingi maisto produktai veikia, atskleidžia prieinamą kelią į geresnį kraujospūdžio valdymą.

Uogos ir bananai: Gamtos kovotojai su kraujospūdžiu

Nors daugelis žmonių hipertenzijai kontroliuoti vartoja vaistus, tam tikri vaisiai yra natūrali alternatyva kraujospūdžiui kontroliuoti. Tyrimai rodo, kad uogos, kuriose gausu antocianinų, gali veiksmingai mažinti kraujospūdį, ypač jei jos reguliariai vartojamos kaip sveikos mitybos dalis. Puodelis šviežių uogų arba septynios braškės yra ideali porcija.

Taip pat ir bananai, kurių viename vidutinio dydžio vaisiuje yra 422 mg kalio. Šis būtinas mineralas padeda neutralizuoti natrio poveikį ir mažina kraujagyslių įtampą. Kad pasiektumėte optimalių rezultatų, vyrai per parą turėtų suvartoti 3400 mg kalio, o moterys – 2600 mg.

Burokėlių ir juodojo šokolado galia širdies sveikatai

Ieškote natūralių būdų kraujospūdžiui mažinti? Tyrimai rodo, kad burokėlių sultys ir juodasis šokoladas teikia daug žadančios naudos širdies sveikatai.

Burokėliuose yra maistinių nitratų, kurie gali sumažinti sistolinį kraujospūdį tiek vartojant trumpą laiką, tiek ilgą laiką. Nesvarbu, ar burokėliai žali, virti, ar iš jų spaustos sultys, vieno puodelio porcija gali padėti palaikyti sveiką kraujospūdį.

Nors juodajame šokolade yra antioksidantų flavonoidų, kurie gali būti naudingi kraujospūdžiui, jų poveikis gali būti ribotas. Amerikos širdies asociacija siūlo nedideliais kiekiais juodojo šokolado mėgautis dėl malonumo, o ne dėl naudos sveikatai, kaip subalansuotos mitybos dalimi.

Kiviai ir fermentuoti maisto produktai: Paslėpti sveikos kraujotakos herojai

Kuklūs kiviai ir fermentuoti maisto produktai turi netikėtą poveikį kraujospūdžio valdymui. Tyrimai rodo, kad dėl gausaus vitamino C kiekio kivių kasdienė porcija gali sumažinti sistolinį kraujospūdį 2,7 mmHg. Tuo tarpu fermentuoti maisto produktai, tokie kaip kimči, kombuča ir miso, pasižymi galingais probiotikais, kurie palaiko sveiką kraujospūdį.

Svarbus 11 566 suaugusiųjų tyrimas atskleidė, kad menopauzės laikotarpiu moterys, vartojančios fermentuotus sojų produktus, patyrė mažesnę hipertenzijos riziką. Nepaisant juose esančio natrio kiekio, fermentuoti maisto produktai nepadidino hipertenzijos rizikos, todėl jie yra saugus ir naudingas širdies sveikatai palankios mitybos priedas.

Išmanieji maisto produktų mainai: Jogurtas, granatai ir prieskoniai

Paprasti maisto produktų pakeitimai gali duoti įspūdingų rezultatų kraujospūdžio valdymo srityje. Įrodyta, kad natūralus jogurtas, fermentuotas pieno produktas, mažina sistolinį ir arterinį spaudimą. Jis puikiai pakeičia grietinėlę desertuose arba tinka pusryčiams su avižiniais dribsniais.

Granatų sultys nuolat mažina kraujospūdį, ypač sergantiesiems diabetu. Tik atkreipkite dėmesį į pridėtinį cukrų, esantį iš anksto supakuotose rūšyse. Tiems, kurie turi papildomo svorio, cinamono į rytinę avižinę košę ar vaisių kokteilius gali padėti sumažinti kraujospūdį, jei jo reguliariai vartojama iki 2 gramų per dieną.