Skip to content

Dantų dėmės: Simptomai, priežastys, gydymas, prevencija

stained teeth overview guide

Dantų dėmės – tai dantų spalvos pasikeitimas arba drumstumas, kuris gali būti pagrindinių problemų, dažnai susijusių su kasdieniais įpročiais, pvz., mityba ir burnos higiena, požymis.

Ši būklė yra ne tik kosmetinė problema; ji gali rodyti rimtesnes sveikatos problemas. Labai svarbu suprasti dėmėtų dantų simptomus ir priežastis, nes iš jų galima sužinoti, kaip veiksmingai spręsti šią problemą.

Jūsų šypsenai atkurti yra įvairių gydymo būdų, tačiau profilaktika išlieka veiksmingiausia strategija siekiant išlaikyti ryškius ir sveikus dantis.

Toliau aptariami pagrindiniai žingsniai, padedantys išlaikyti geriausią dantų būklę ir išvengti nepageidaujamų dėmių.

Simptomai

Kai pastebite, kad dantys atrodo neryškūs ar pakeitę spalvą, tai gali būti dažymo požymis. Šie pokyčiai gali vykti palaipsniui, ir galite pastebėti, kad kadaise buvusi skaisti šypsena atrodo ne tokia ryški, o tai turi įtakos jūsų pasitikėjimui savimi. Spalva gali pasireikšti įvairiai: pagelsti, atsirasti rudų dėmių arba pilkšvas atspalvis.

Taip pat gali atsirasti šiurkšti dantų tekstūra, todėl dantys gali būti ne tokie lygūs. Kai kuriais atvejais tam tikros dantų sritys gali atrodyti tamsesnės nei kitos, o tai rodo netolygų nusidažymą.

Jei geriate kavą, arbatą ar raudonąjį vyną, šie įpročiai gali prisidėti prie spalvos pasikeitimo. Atkreipkite dėmesį į bet kokius dantų spalvos ar tekstūros pokyčius. Jei pastebėjote, svarbu imtis veiksmų.

Nors dėmės dažnai gali būti kosmetinė problema, negydomos jos gali signalizuoti apie galimas pagrindines problemas. Ankstyvas simptomų šalinimas gali padėti susigrąžinti ryškią ir pasitikėjimo kupiną šypseną, kurios trokštate.

Priežastys

Dantų dėmės gali atsirasti dėl įvairių veiksnių, visų pirma dėl tam tikrų maisto produktų ir gėrimų, pavyzdžiui, kavos, arbatos, raudonojo vyno, uogų ir padažų, vartojimo.

Tabako vartojimas – rūkymas ar kramtymas – taip pat gali labai prisidėti prie dėmių atsiradimo dėl nikotino ir dervų. Prasta burnos higiena gali dar labiau pabloginti spalvą, nes dėl susikaupusių apnašų, jei jos nėra reguliariai valomos šepetėliu ir tarpdančių siūlu, gali atsirasti stipresnių dėmių.

Amžius gali turėti įtakos dantų spalvos pokyčiams, nes laikui bėgant emalis natūraliai nusidėvi ir išryškėja po juo esantis tamsesnis dentinas, todėl dantys gali atrodyti geltonesni.

Tam tikri vaistai, ypač vaikystėje vartoti antibiotikai, taip pat gali lemti dantų dėmėtumą. Per didelis fluoro poveikis gali sukelti dantų fluorozę, todėl ant dantų gali atsirasti baltų dėmių arba dėmių.

Jei atpažinsite šias priežastis, galėsite imtis priemonių, kad apsaugotumėte savo šypseną nuo nepageidaujamų spalvos pokyčių.

Gydymas

Gydant dėmėtus dantis gali būti taikomi keli veiksmingi būdai, kaip atkurti jūsų šypsenos ryškumą.

Profesionalus dantų balinimas gali duoti greitesnių ir pastebimesnių rezultatų, nes gydytojas naudoja stipresnes balinimo priemones nei be recepto parduodami produktai. Taip pat galima rinktis namuose naudojamus balinimo rinkinius, pvz., dėklus ar juosteles, kurie paprastai naudojami porą savaičių.

Dantų klijavimas gali pagerinti dantų išvaizdą, nes dėmės padengiamos dantų spalvos derva, kuri taip pat apsaugo dantis nuo tolesnio spalvos pasikeitimo.

Esant gilesnėms dėmėms, sprendimas gali būti dantų faneros; šios pagal užsakymą pagamintos kriauklės uždedamos ant priekinės dantų dalies ir suteikia nepriekaištingą išvaizdą.

Svarbu reguliariai valyti dantis, nes įprasti apsilankymai pas gydytoją gali padėti pašalinti paviršiaus dėmes ir užkirsti kelią spalvos pokyčiams ateityje.

Jei dėmės atsirado dėl pasirinkto gyvenimo būdo, gydytojas gali patarti, kaip pasirinkti tinkamas priemones.

Galiausiai geriausias gydymas gali priklausyti nuo dėmių sunkumo ir priežasties, todėl norint pasirinkti tinkamą metodą būtina pasikonsultuoti su gydytoju.

Prevencija

Norint išsaugoti ryškią, baltą šypseną ir išvengti dėmėtų dantų, labai svarbi prevencija. Įveskite nuoseklią burnos higienos rutiną, valydami dantis bent du kartus per dieną su balinamąja dantų pasta, kuri gali padėti kovoti su dėmėmis. Kasdien naudokite dantų siūlą, kad pašalintumėte maisto daleles ir apnašas tarp dantų.

Rūpinkitės savo mityba. Ribokite dėmių atsiradimą sukeliančius gėrimus, pavyzdžiui, kavą, arbatą, raudonąjį vyną ir tamsius gazuotus gėrimus. Jei jais mėgaujatės, naudokite šiaudelį, kad sumažintumėte sąlytį su dantimis, o išgėrę šių gėrimų praskalaukite burną vandeniu.

Labai svarbu mesti rūkyti ar naudoti tabako gaminius, nes jie gali smarkiai nudažyti dantis. Jei sunkiai sekasi mesti rūkyti, kreipkitės pagalbos į tam skirtas programas.

Apsvarstykite galimybę reguliariai atlikti dantų balinimo procedūras namuose arba naudoti be recepto parduodamus produktus. Šis aktyvus požiūris gali padėti išlaikyti jūsų šypseną gaivią ir gyvybingą, užkertant kelią įsisenėjusioms dėmėms.

Reguliari dantų patikra

Reguliarūs dantų patikrinimai gali padėti palaikyti jūsų burnos sveikatą ir užkirsti kelią dėmėtų dantų atsiradimui. Rekomenduojama profilaktinius patikrinimus planuoti kas šešis mėnesius, tačiau jei vartojate dažančias medžiagas, pavyzdžiui, kavą ar tabaką, gali būti naudinga lankytis dažniau.

Šių apsilankymų metu odontologas gali nustatyti ankstyvuosius dėmių požymius ir pateikti pritaikytas rekomendacijas. Odontologas gali atlikti kruopštų valymą, kad pašalintų apnašas ir dantų akmenis, kurie prisideda prie dantų spalvos pakitimo, ir taip padėti išlaikyti šviesius ir sveikus dantis.

Be to, odontologas gali patarti, kaip prižiūrėti dantis namuose, įskaitant geriausius dantų valymo šepetėliu ir tarpdančių siūlu būdus, taip pat produktus, kurie gali padėti išvengti dėmių. Jei nerimaujate dėl esamų dėmių, odontologas gali pasiūlyti balinimo procedūras, pritaikytas jūsų situacijai.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar tam tikri vaistai gali sukelti dantų dėmių atsiradimą?

Taip, tam tikri vaistai gali sukelti dantų dėmių atsiradimą.

Pavyzdžiui, kai kurie antibiotikai, pavyzdžiui, tetraciklinas, gali keisti dantų spalvą, jei vartojami vaikystėje, kai dantys dar tik vystosi.

Be to, tam tikri antihistamininiai vaistai ir vaistai nuo aukšto kraujospūdžio taip pat gali prisidėti prie dantų dėmėtumo.

Jei nerimaujate dėl dantų išvaizdos, verta pasikalbėti su gydytoju apie visus vartojamus vaistus.

Jie gali padėti suprasti poveikį ir pasiūlyti galimus sprendimus.

Ar yra natūralių priemonių dėmėtiems dantims gydyti?

Taip, yra natūralių priemonių dėmėtiems dantims gydyti.

Valgomoji soda gali švelniai nušveisti paviršines dėmes, o vandenilio peroksidas gali veikti kaip natūralus baliklis.

Be to, sumaišius braškes su valgomąja soda, dėl jose esančios obuolių rūgšties šypsena gali tapti šviesesnė.

Naudodami šias priemones nepamirškite kruopščiai nusiplauti.

Prieš išbandydami naujas gydymo priemones visada pasitarkite su gydytoju, kad įsitikintumėte, jog jos yra saugios jūsų dantų sveikatai.

Kaip senėjimas veikia dantų spalvą?

Senėjimas gali lemti dantų spalvos pasikeitimą dėl kelių veiksnių. Dantis saugantis emalis laikui bėgant gali nusidėvėti ir po juo išryškėti tamsesnis dentinas.

Be to, prie dėmių susidarymo gali prisidėti per daugelį metų pasirinktas gyvenimo būdas, pavyzdžiui, kavos gėrimas ar rūkymas.

Taip pat galite pastebėti, kad sumažėja seilių gamyba, o tai gali turėti įtakos burnos sveikatai ir padidinti spalvos pokyčių tikimybę.

Reguliarus dantų patikrinimas gali padėti suvaldyti šiuos pokyčius.

Ar dantų balinimo priemonės tinka visoms dėmėms?

Dantų balinimo priemonės gali neveikti visų dėmių. Jei dėmės atsirado dėl maisto, gėrimų ar rūkymo, galite sulaukti puikių rezultatų.

Tačiau norint pasiekti veiksmingų rezultatų, gilesnes dėmes, pavyzdžiui, atsiradusias dėl senėjimo ar tam tikrų vaistų, gali prireikti profesionalaus gydymo.

Svarbu pasirinkti tinkamą produktą konkrečioms dėmėms. Visada perskaitykite instrukcijas ir pasitarkite su gydytoju, kad užtikrintumėte, jog naudojate geriausiai jūsų poreikius atitinkantį metodą.

Ar mityba gali turėti įtakos dėmėtų dantų stiprumui?

Taip, jūsų mityba gali turėti didelę įtaką dėmėtų dantų sunkumui. Daug pigmentų turinčių maisto produktų ir gėrimų, tokių kaip kava, arbata ir raudonasis vynas, vartojimas gali lemti dantų spalvos pokyčius.

Rūgštus maistas taip pat gali susilpninti emalį, todėl dantys tampa labiau linkę dažytis.

Kita vertus, valgant traškius vaisius ir daržoves, pavyzdžiui, obuolius ir morkas, galima nušveisti dantis ir sumažinti dėmes.

Geriamas vanduo taip pat gali padėti nuplauti dėmių sukėlėjus.

Apibendrinant galima pasakyti, kad dėmėti dantys gali turėti įtakos jūsų šypsenai ir pasitikėjimui savimi. Atpažindami simptomus ir suprasdami priežastis, galite imtis aktyvių gydymo ir prevencijos veiksmų. Kad dantys išliktų ryškūs ir sveiki, būtina laikytis geros burnos higienos, vengti dėmių susidarymą sukeliančių maisto produktų ir reguliariai tikrintis dantis. Nedvejodami kreipkitės profesionalios pagalbos, jei reikia, ir nepamirškite, kad nedidelės pastangos gali padėti pasiekti akinančią šypseną!